Cine e de vina?
Autor: Mihai Pop
Album: Cenusiu
Categorie: Diverse

http://altarul.blogspot.ro

 Stiati ca i-am cunoscut pe cei mai experimentati soferi din Romania?...Se pare ca acesta este adevarul. I-am cunoscut pe toti acei ce au mers perfect pe strazile patriei noastre, Romania, Va dati seama ce onoare am avut? Unii erau cunoscuti de-ai mei, amici, rude chiar!...

Erau cei mai buni soferi din Romania! Perfecti in toate cele!... Probabil nu o sa va vina sa credeti si totusi acesta este adevarul sau aceasta a fost concluzia mea urmarindu-i de-a lungul timpului.

 Sincer nu am carnet de sofer, nu am masina si nici nu am participat la competitii auto nici macar ca spectator unde sa ii urmaresc pe acesti bravi asi ai volanului. Cunoscutii mei dragi! Ba chiar unora dintre ei nu le-am fost pasager niciodata. Dar toti acesti maestri ai volanului au fost implicati in accidente de circulatie, de regula usoare. Caci asa se dovedeste cat de valoros esti atunci cand esti implicat in accidente cu duiumul. Nu va ganditi ca soferii perfecti nu au accidente, pentru ca gresiti! Ei au multe accidente, dar niciodata nu din vina lor! Absolut toti mi-au relatat dupa accident, despre CELALALT! ....Ăla care a provocat accidentul! Ăla care mereu ii tamponase, acroșase, lovise, agațase etc si care era doar un sofer slab, obraznic si ticalos, si mai mult decat orice dornic sa le creeze probleme acestor bravi si scumpi meseriasi ai condusului, care in mod paradoxal ma cunosteau atat de bine pe mine si care abia asteptau sa-mi povesteasca netrebnicia Celuilalt! Dupa un timp am inteles ca nepriceputul care provoca accidente era de fapt acelasi personaj ce transcedea cumva timpul sau locul...Era Ăla..Numele putea sa fie altfel, dar dupa un timp am inteles ca era unul si acelasi personaj: soferul Ăla!

 Se povesteste (si eu cred ca este reala povestirea!) ,ca atunci cand Solomon a primit intelepciunea sa de la Dumnezeu a hotarat sa viziteze o temnita unde erau inchisi tot felul de criminali, hoti, talhari, oameni decazuti din statulul de om (indiferent ce ar mai insemna ideea de om dupa atatea sute de ani asta pentru umanismul secular!). Intrand in prima celula printre altele l-a intrebat pe primul detinutul: Esti vinovat, amice?..Desigur detinutul mieros a raspuns : Oh, nu marite Rege, e o greseala! Am fost inchis nevinovat! Solomon nefiind prea convins a plecat la urmatorul detinut punandu-i aceeasi intrebare si obtinand aproximativ acelasi raspuns...A mers pe la toti detinuti care au fost instiintati dinainte ca regele ii viziteaza si ca ar fi posibil unii sa fie eliberati si care s-au declarat nevinovati. Fusese o greseala totul: procesul, condamnarea, detentia. Obosit si plictisit inteleptul rege a ajuns la ultima usa a teminitei si fara ca sa mai ii adresese vreo intrebare detinutului inchis in celula, aproape furios, stapanul Israelului i-a zis: Desigur, amice ca si tu esti nevinovat si detentia ta e o grava eroare judiciara!..Spre surprinderea sa un glas trist ii raspunse: Ba nu, Domnul meu! Eu sunt vinovat pe deplin! Ba chiar judecatorul mi-a dat o sentinta prea blanda! Meritam sa fiu pedepsit cu mult mai aspru! Lui Solomon nu ii veni sa creada urechilor. Parca speriat ii ordona temnicerului-sef: Da drumul imediat acestui om vinovat afara din inchisoare ca nu cumva nevinovatii sa se contamineze de la el!

 

Atunci cand doi oameni s-au dus la Templu sa  se roage, unul a avut cu ce sa se laude, unul nefericit si-a marturisit neputinta si pacatul, celalalt a venit inaintea lui Dumnezeu cu realizarile sale de peste saptamana... Fariseul avea mica enorma indoiala, care ii sfarama totul!...Ăla de acolo!

 

 Cine suntem noi? Cei mai buni soferi ai crestinismului implicati mai mereu in accidente pentru care  Altul e de vina? Cei mai buni crestini pentru care altul e devina pentru escurile din viata, din familie sau Adunare? Altul? Care Altul?...Cine e de vina pentru accidentele si incidentele repetate? Esecurile noastre sunt consecinta altuia care nu tine niciodata cont de noi?

 

 Ba parca imi amintesc de un amic de-al meu care avusese si el un accident, cu un zambet relativ trist pe fata si care cu o usurinta surprinzatoare mi-a declarat senin cand l-am intrebat ce a patit: Eu am gresit! L-am lovit pe unu'... Masina mi-a derapat si asta e!... Sa vedem ce se va intampla m-ai tarziu!...

 Era increzator! Nu e mai bine sa fi asa decat sa dai vina pe oricine?...Pe Altul?...Pe Ăla?...Nu cumva aici crestinismul pierde? Ăla? Nu eu? Fals! Eu!...Da, eu! sunt vinovat!...Cand imi dau seama de eu, toti castigam! Undeva dincolo de noi un cor de ingeri se bucura! Ai vazut Doamne! par acestia sa cante: NU alti! ...Ei!

Preluat de la adresa: https://www.resursecrestine.ro/eseuri/110920/cine-e-de-vina