Tacticile de istovire ale lui Satan
Autor: Watchman Nee
Album: Să ne rugăm
Categorie: Meditatii

   Satan are o lucrare, şi anume de a-i ataca pe copiii lui Dumnezeu. Se poate ca atacul lui să nu vină deodată; adesea acesta vine treptat şi încet. Daniel 7.25 menţionează cum Satan va istovi pe sfinţii Celui Prea Înalt. Satan are de fapt un plan împotriva sfinţilor Celui Prea Înalt, şi anume de a-i istovi. De aceea să recunoaştem clar că lucrarea lui Satan în vieţile copiilor lui Dumnezeu adeseori nu este uşor de remarcat, întrucît lucrarea lui de istovire este înceată.

   Care este înţelesul cuvîntului "a istovi"? Are în el ideea de a slăbi puţin în acest minut, apoi de a slăbi puţin mai mult în minutul următor. A slăbi puţin azi şi a slăbi puţin mai mult mîine. Astfel, istovirea este aproape imperceptibilă; totuşi, are loc o slăbire. Istovirea este o activitate de care cineva aproape că nu este conştient, totuşi rezultatul este că la urmă nu mai rămîne nimic. Deci acest principiu al lucrării lui Satan în vieţile copiilor lui Dumnezeu este de a-i istovi pînă cînd sunt zdrobiţi complet. El te va istovi azi puţin şi apoi puţin mai mult în ziua următoare. El te va face să suferi azi puţin şi puţin mai mult mîine. S-ar putea să crezi că aceasta este ceva nesemnificativ, dar Satan ştie că urmarea unei astfel de istoviri este doborîrea completă a sfinţilor.

   Din acest motiv, Biblia spune că "dragostea celor mai mulţi se va răci" (Matei 24.12), ceea ce înseamnă o răcire TREPTATĂ. De asemenea, ea menţionează că o slujitoare, avînd un duh de ghicire, a strigat după Pavel şi însoţitorii lui TIMP DE MAI MULTE ZILE (Fapte 16.17-18). Mai mult, Scriptura spune că atunci cînd Felix a sperat că Pavel îi va da bani, a trimis MAI DES să-l cheme ca să stea de vorbă cu el (Fapte 24.26). Şi Vechiul Testament descrie cum Dalila îl necăjea ZILNIC pe Samson cu stăruinţele ei, pînă ce sufletul lui s-a umplut de o nelinişte de moarte (Judecători 16.16). Astfel Satan, în mod treptat, în decursul multor zile îi va istovi adeseori pe copiii lui Dumnezeu. "Ziua cea rea" despre care se spune în Efeseni 6.13 se referă la tactica de istovire a lui Satan. Trebuie să cerem lui Dumnezeu să ne deschidă ochii ca să putem vedea cum Satan vrea să ne istovească şi cum să combatem tacticile de a ne istovi.

Istovirea trupului fizic

   În special cu privire la trupul omenesc, putem vedea uşor cum vrăjmaşul istoveşte pe copiii lui Dumnezeu. Două exemple ne vin în minte: lovirea trupului lui Iov (Iov 2. 7-8) şi ţepuşul din carnea lui Pavel (2 Corinteni 12.7). Acestea sunt cazuri clasice de istovire provocată de Satan trupurilor oamenilor. Nu puţini credincioşi experimentează boli şi slăbiciuni în trupurile lor după ce au fost mîntuiţi, cu toate că înainte fuseseră sănătoşi. Dacă Domnul ne deschide ochii, vom vedea că există cineva care încontinuu complotează împotriva copiilor lui Dumnezeu, şi acesta este Satan. În această ordine de idei, trebuie să arătăm cîţi dintre slujitorii lui Dumnezeu au avut o sănătate bună înainte de a merge să vestească Evanghelia, dar, după ce au mers în lucrare pentru Domnul, sănătatea lor s-a deteriorat după trei sau cinci ani. Acesta este vrăjmaşul istovindu-i pe sfinţii Celui Prea Înalt. El îl face pe copilul lui Dumnezeu să mănînce mai puţin azi şi să doarmă mai puţin mîine. El îl face să se simtă puţin obosit azi şi puţin mai obosit mîine. Adăugînd acest puţin cîte puţin în timp, sănătatea unui credincios se poate deteriora complet. Aşa este lucrarea lui Satan.

Istovirea inimii omului

   El nu lucrează numai asupra trupului, ci, de asemenea, şi în inima omului. La început, după ce ai crezut în Domnul, se poate că te simţi foarte fericit, bucuros şi plin de pace. Dar dacă nu veghezi - fiind neştiutor cu privire la ce poate face vrăjmaşul - te vei trezi într-o zi că, în chip misterios, nu eşti în largul tău. Te vei simţi puţin neliniştit azi, puţin nefericit mîine, şi puţin deprimat poimîine. Treptat, pacea ta s-a pierdut complet, bucuria ta s-a dus în întregime. Acesta este modul în care diavolul te istoveşte, pînă ajungi într-o stare de oboseală şi de disperare.

Istovirea vieţii spirituale

   Satan istoveşte, de asemenea, viaţa spirituală. Îţi va răpi viaţa de rugăciune puţin cîte puţin şi te va face să te încrezi în Dumnezeu din ce în ce mai puţin, iar în tine din ce în ce mai mult (topica). Te va face să te simţi mai deştept ca înainte. Pas cu pas te conduce să te bazezi tot mai mult pe talentele tale şi, pas cu pas inima este îndepărtată de Dumnezeu. Dacă Satan ar lovi pe copiii lui Dumnezeu cu mare forţă dintr-o dată, atunci ei ar şti cum să se împotrivească, căci imediat ar recunoaşte lucrarea lui. Dar ceea ce este subtil în legătură cu Satan este că el nu loveşte o dată foarte tare, ci alege tactica istovirii sfinţilor de-a lungul unei perioade mai lungi de timp, făcîndu-i astfel pe copiii lui Dumnezeu să fie înfrînţi şi să dea înapoi puţin cîte puţin. El foloseşte această metodă de istovire pentru a-i doborî pe copiii lui Dumnezeu.

Preluat de la adresa: https://www.resursecrestine.ro/eseuri/110095/tacticile-de-istovire-ale-lui-satan