Amăgitorul zilelor noastre
Autor: Gicu Cotlet
Album: fara album
Categorie: Diverse

Cu mulți ani în urmă mulți oameni din America căutau să descopere noi ținuturi necunoscute pentru ei. Adeseori călătoreau călare pe cai zile în șir fără să ia în seamă primejdiile la care erau expuși. Se spune că un grup dintre acești exploratori au ajuns la râul Susquehanna din statul Pennsilvania. Era primavara și apele crescuse foarte mult din cauză topirii zăpezii. Neavând prea multe posibilitați ei au decis să traverseze apa călare pe cai. Pe la mijlocul apei unul dintre călăreți privind la apele învolburate aproape că amețise și era gata să cadă de pe șaua calului. Unul dintre tovarăși de drum a obervat lucrul acesta și a strigat cu glas tare: ”Uită-te în sus omule! Privește numai în sus!” Tresărind omul  cuprins de frică și-a ridicat privirea în sus și astfel a reușit să treacă râul învolburat.

Astăzi oamenii privesc tot mai mult în jos la lucrurile de pe pământ și uneori îi cuprinde amețeala. Fără să-și dea seama privirile le sunt atrase ca un magnet de plăcerile lumii, de lucrurile care li se pare că le ușurează viața dar în realitate le-o face tot mai complicată. Televiziunea modernă din secoulul nostru a pătruns tot mai adânc în viața omului de rând. Astăzi peste 99% dintre americani posedă cel puțin un televizor. Conform ultimilor statistici făcute de (A.C. Nielsen Co. din Washington DC) americanii petrec în medie mai mult de 4 ore pe zi la televizor sau 28 de ore pe săptămână. După aceleași statistici un om de 65 de ani petrece aproximativ 9 ani din viață în fața televizorului. Dacă vorbim despre familii cifra este și mai alarmantă deoarce televizorul este aprins circa 6 ore și 47 de minute pe zi. La un sondaj făcut în anul 2012 la circa 4000 de copii s-a constat că părinții conversează lucruri importante cu copiii circa 3,5 minute pe zi iar televizorul ”comunică” cu ei circa 1680 de minute pe săptămână (sau 4 ore pe zi). Când un copil termină școala primară prin fața ochilor lui sau perindat peste 8000 de crime iar când ajunge la vârsta de 18 ani el a văzut peste 200 000 de acte de violență. Un copil care se uită zilnic la televizor vede circa 20 000 de reclame pe an, lucru care va infuența serios caracterul lui în formare. Ani de-a rândul statisticile au demonstart că efectele televizorului pot avea înfuențe majore asupra sănătății fizice și intelectuale a populației. Unele din efectele negative ale televizorului sunt obezitatea, violența, dependența etc.

Cuvântul Domnului ne spune că: ”Ochiul este lumina trupului tău. Dacă ochiul tău este sănătos, tot trupul tău va fi plin de lumină; dar dacă ochiul tău este rău, tot trupul tău va fi plin de întuneric. Ia seama dar, ca lumina care este în tine, să nu fie întuneric.” (Luca 11:34, 35) David prin nevegherea sa a căzut pradă ispitei privind la Bat-Șeba. (Vezi 2 Samuel 11:2) Astăzi vedem cu ochii nostri efectele dezastruase ale televizorului la generația zilelor noastre. Mulți oameni privesc la televizor și se miră de varietatea programelor, a știrilor, a culorilor, a diversităților oferite de diferite canale și producători. Pentru unii sunt lucruri nemaipomenite, nemaivăzute ori nemaiauzite sau chiar lucruri de care îți va fi rușine să le povestești cuiva. Multe din aceste imagini se vor înregistra în memoria ta fără să-ți dai seama și apoi îți vei aduce aminte de ele, vrei ori nu.

Practic noi zilnic vorbim despre tot ceea ce vedem, ce pipăim, ori auzim. Totul ni se pare fascinant. Când ceva ne place înregistrăm pe bandă magnetică fie muzică creștină, clasică, ori predici ale marilor evangheliști, ori programe din biserică etc. Fără să ne dăm seama adunăm sute de casete sau CD-uri ori DVD-uri pe care mai apoi le etichetăm și le punem frumos în bibliotecă. Anii zboară și amintirile se uită, încerci din nou să legi amintirile din trecut, scoți una din casetele, CD-urile sau DVD-urile prăfuite de trecerea timpului și trăiești din nou clipele înregistrării. Te simți iarăși fericit, din nou aproape de prieteni și cunoscuți, ori printre frații și surorile din biserică. De aceea este foarte important să știm ce înregistrăm pe banda ”magnetică” a creierului nostru.

Majoritatea dintre cei care urmăresc zilnic programele de la televizor vor spune că sunt și multe lucruri bune și folositoare. Dacă totuși ești sincer cu tine însuți vei descoperi adevărul și-ți vei da seama că nu prea ai ce aduna. Când vei încerca să pui în balanță părțile negative și cele pozitive ale televizorului vei vedea în curând în care parte se înclină balanța, vei vedea adevărul dar îți va fi greu să-l pui în practică. Este greu să renunți la o mâncare care îți place deși nu e hrănitoare. E greu să-ți stăpânești firea pământească când te lași condus de simțuri. Vei zice poate că așa cum nu ajută nu poate nici să strice.

Este greu pentru un copil să aibă două mame: una adoptivă și una reală. Este dificil pentru el să le iubească deopotrivă pe amândouă. Cu siguranță se va atașa de una din ele, de cea care-l hrănește și-l îngrijește zilnic. E imposibil să stai în fața televizorului ore în șir iar apoi să meditezi asupra Cuvântului lui Dumnezeu. Va fi imposibil să te rogi în urma vizionării unui film de groază. Nu vei putea sta de vorbă cu Dumnezeu dacă pe banda ”magnetică” a creierului tău este înregistrat numai violență și desfrâu.

Înțeleptul Solomon spune în Proverbele  14:12:  Multe căi pot părea bune omului, dar la urmă se văd că duc la moarte”. Marele predicator creștin Spurgeon spunea și el: ,,Cine vrea să treacă bine prin această lume, trebuie să-și deschidă bine ochii, și chiar când doarme să fie cu un ochi deschis, fiindcă în lume se găsesc multe momeli pentru pești, multe lațuri pentru păsări și multe curse pentru om”.

Astăzi pentru mulți oameni televizorul a devenit parte importantă din viața lor. El nu lipsește din casa bogatului dar nici din cea a săracului și nici din casa creștinului modern al zilelor noastre. Unul din pionierii români ai credinței, Petru Popovici, făcea următoarea afirmație în cartea sa ,,Mari Amăgiri din Vremurile din Urmă”: ,,Biblia ne înștiințează că în vremurile din urmă, Satan, care știe că are puțină vreme, prin uneltirile lui, va încerca să-i înșele chiar și pe cei aleși. El îi supune la fel de fel de teste subtile, așa cum nu se așteaptă mulți din copiii Domnului. Pentru Iosif încercarea a fost prin femeia lui Potifar, pentru Iov prin pierderi și boală, pentru cei trei tineri din Babilon să se închine chipului de aur, pentru Daniel să nu se roage o lună, pentru Iuda să-L vândă pe Fiul lui Dumnezeu, pentru Petru să se lepede de Domnul, pentru Dima să iubească lumea de acum.” Pentru lumea modernă din zilele noastre amâgitorul poate veni prin intermediul programelor de televizor sau internet. Acest virus al secolului nostru a afectat milioane de oameni de pretutindeni. El nu are hotare și margini, pătrunde și-n cele mai întunecate părți ale lumii fară să fie invitat sau poftit.

Apostolul Pavel le spunea Romanilor și ne spune și nouă: ,,Să nu vă potriviți chipului veacului acestuia, ci să vă prefaceți prin înnoirea minții, ca să puteți deosebi bine voia lui Dumnezeu: cea bună, plăcută și desăvârșită.” (Rom. 12:2) ”Oricât de atrăgătoare și frumoase ar fi lucrurile lumii, pentru creștin sunt povară și-l împiedică în mersul lui spre Împărăția lumii veșnice. Sunt greutăți atârnate de aripile credinței lui și nu mai poate zbura” spunea Nicolae Moldoveanu în scrierile sale.

Tot așa pentru creștinii din ziua de azi amăgitorul poate lua forma televizorului sau internetului. Dorința noastră sinceră este să vă ajutăm să cunoașteți șiretlicurile și amăgirile cu care lucrează îngerul întunericului acum când își trăiește ultimele zvârcoliri, ultimile clipe de libertate. Am dori să primiți aceste îndemnuri ca din partea lui Dumnezeu care ne iubește pe toți și ne vrea cu gelozie pentru El. Aceste gânduri au fost scrise de cei care vă iubesc și doresc același lucru ca și voi: ,,Mântuirea sufletului nostru”.  E poate greu să iei o decizie înțeleaptă de-a renunța la ceva care este parte din viața ta. Cu siguranță singur nu vei reuși, dar dacă vei spune sincer lui Dumnezeu: ,,Doamne, Dumnezeule ispita este prea mare pentru mine, eu sunt prea slab s-o biruiesc, vino Tu și ajută-mă, vino Tu și învață-mă cum s-o biruiesc” atunci vei afla adevărul și el te va face slobod. Hudson Taylor spunea: ”Să ne străduim să-L avem pe Dumnezeu înaintea ochilor, ca să umblăm în căile Lui, ca să urmărim în orice lucru să-I facem bucurie și să-L proslăvim în toate.”

Să nu lăsăm ca privirile noastre să fie îndrepate numai în jos spre lucrurile lumii ci să privim mereu spre munte, de unde ne va veni ajutorul, spre Cuvântul lui Dumnezeu care este temelia vieții de credință.  Să ne întoarcem dar privirile spre El, și ne vom lumina de bucurie, și nu ni se va umplea fața de rușine. (vezi Psalmul 34:5)

Doamne ajută-ne să biruim ispita, nu lăsa ca amăgitorul modern al zilelor noastre să ne fure timpul de părtășie cu Tine. Zidește în mine o inimă curată să pot vedea fața Ta, pune în mine Duhul Tău cel Sfânt și dă-mi iarăși bucuria mântuiri Tale.  

 

Gicu Cotlet

3/26/2013

 

Preluat de la adresa: https://www.resursecrestine.ro/predici/107054/amagitorul-zilelor-noastre