Vindecătorii spirituali - lupi în piele de oaie?
Autor: Gaby Buschor
Album: fara album
Categorie: Diverse

Al XII-lea congres mondial asupra vindecărilor energetice

Zilele Psi de la Basel (Elveţia)

Oamenii doresc să se însănătoşească - să fie sănătoşi aproape cu orice preţ. În fiecare an milioane de oameni frecventează diverşi vindecători, care îşi pun mâinile, se roagă, tămăduiesc la distanţă sau practică alte terapii "spirituale". Nu e de mirare aşadar că cel de-al XII-lea Congres mondial pentru fenomene paranormale a atras peste 2 300 de vizitatori. Oferta era variată şi multiplă. Psihologi, teologi, fizicieni, medici, vindecători, şamani, precum şi o vrăjitoare indiană au ţinut seminarii şi şedinţe experimentale, aşa-numitele workshop-uri. În continuare vă prezentăm unele impresii şi secvenţe de culise.

Vindecătorul ca "unealtă a lui Dumnezeu"

Rolf Drevermann, unul dintre cei mai faimoşi vindecători germani, îşi priveşte publicul cu o expresie aproape paternă. Când începe să vorbească, rămân uluită. Aşteptam să aud o prelegere ezoterică şi de fapt, ceea ce mi-este dat să aud seamănă mai degrabă cu o predică de duminică. Cu o mare abilitate retorică, vindecătorul vorbeşte despre tristul său destin, de a fi nevoit să se apere în faţa justiţiei germane, care îl acuză de încălcarea legii cu privire la medicina empirică. Oratorul îşi alege cuvintele cu atât de multă grijă, încât ascultătorii se pun în mod inconştient de partea lui şi-i iau apărarea. Astfel că el devine un martir nevinovat şi asta numai fiindcă vindecă oamenii.

Drevermann vorbeşte şi despre felul în care a "descoperit" darul său de a vindeca. Până cu câţiva ani în urmă era proprietarul unui restaurant în Spania. Între clienţii săi se afla un cuplu care avea o fetită ce suferea de o boală cronică. Într-o zi, durerile fetei deveniseră insuportabile, astfel că Drevermann, plin de compasiune, o mângâie pe spate, deşi nu mai făcuse niciodată aşa ceva. În dimineaţa următoare, fata ceru să fie repetate mângâierile, fiindcă simţise o mare uşurare. Acest fapt şi altele asemănătoare au ajuns curând să fie cunoscute, astfel încât începură să-l caute mulţi oameni, pentru ca prin el să fie însănătoşiţi. Drevermann s-a întors înapoi în Germania şi şi-a început aici cariera de vindecător.

Drevermann susţine că într-o zi, în timpul unui tratament, a simţit un parfum intens de trandafiri. Nu exista nici o explicaţie logică pentru acest fenomen. Mai târziu, i-a telefonat un necunoscut, spunându-i că vorbeşte în numele călăuzei spirituale a lui Drevermann: Pater Pio. Pater Pio fusese un călugăr capucin italian stigmatizat, care făcuse minuni, suferise pentru morţi, pentru ca aceştia să ajungă, chipurile, mai repede în ceruri. Între altele se spune despre el că putea fi prezent în mai multe locuri simultan. A murit în anul 1968. Drevermann afirmă că "scânteia divină" care este ascunsă în fiecare din noi, trebuie să fie activată prin dragostea faţă de aproapele.

"Închideţi, vă rog, ochii. Voi sta câteva minute foarte liniştit şi mă voi concentra. După aceea veţi avea ocazia să relataţi ceea ce aţi experimentat. Sper să reuşiţi să intraţi în contact cu Pater Pio."

Surprins mă uit la cei prezenţi. Într-adevăr toţi cei circa 300 de participanţi la acest "seminar" stau nemişcaţi şi cu ochii închişi pe scaunele lor. "Ca nişte oi fără păstor", îmi vine în minte. Câtă durere, dar şi speranţă într-o vindecare nu zace în aceşti oameni?! În faţa tuturor stă Drevermann. Şi el ţine ochii închişi într-o atitudine meditativă, iar pe faţă i se poate citi o profundă concentrare.

În faţa mea descopăr o faţă cunoscută: o doctoriţă cam la 40 de ani, care în dimineaţa respectivă, la conferinţa de presă, îşi povestise viaţa. Suferea de cancer la sân, fusese operată, i se administraseră citostatice, fusese supusă la radiaţii. Din punctul de vedere al medicilor nu mai era nici o speranţă. După câteva şedinţe la un vindecător, se simţise mai bine. La întrebarea firească, ce putuse determina un medic să caute ajutor aici, a dat un răspuns emoţionant: "Vreau doar să mai trăiesc!"

După circa şase-şapte minute, vizitatorii sunt rugaţi să-şi deschidă iarăşi ochii.

Un alt vindecător, despre care se spune că este capabil să vadă înăuntrul unei persoane, prin intermediul unor aptitudini extrasenzoriale, ca şi cum ar avea nişte ochi cu raze X, îi îndeamnă pe cei prezenţi să-şi povestească experienţele.

O femeie mai în vârstă se ridică şi se apropie de microfon: "Pater Pio a fost aici şi m-a mângâiat. Îl cunosc, m-a ajutat de multe ori. Am simţit pe mână stigmatizarea lui Cristos. Nu este pentru prima oară. Recent mi s-a mai întâmplat acelaşi lucru la dentist, când am sângerat la mână şi nu în gură."

"Eu am simţit parfumul trandafirilor."

"A fost un miros foarte puternic de trandafiri!"

"De câtva timp am dureri în partea de jos a abdomenului. Adineauri am avut o senzaţie de căldură puternică, şi acum am dureri mai mici."

"În cel mult trei ore nu veţi mai avea nici un fel de dureri", veni răspunsul vindecătorului.

"Eu am avut şi mai am încă nişte palpitaţii îngrozitoare."

"Puneţi mâna pe inimă. Pater Pio se află în spatele dumneavoastră. Palpitaţiile au dispărut acum, nu-i aşa?"

"Da, într-adevăr, acum nu mai am acele palpitaţii!"

Tot mai mulţi vizitatori se ridică şi iau cuvântul. Majoritatea susţin că ar fi sesizat un parfum de trandafiri. N-au avut loc nişte vindecări spectaculoase, însă oamenii sunt foarte impresionaţi. Iar Rolf Drevermann? Pentru el lucrurile sunt foarte clare: El este o "unealtă a lui Dumnezeu".

Dansul în transă: Extazul ca mijloc terapeutic în şamanismul coreean

"De ce aţi venit aici? Ce vă doriţi?" Cu o privire sfidătoare, vrăjitoarea coreeană îi priveşte pe oamenii urcaţi pe scenă. "Sănătate... dragoste... pace... vindecare... contact cu călăuza spirituală... " sunt răspunsurile spontane ale celor mai mulţi. "Bine, făceţi-o singuri. Sunteţi capabili s-o faceţi. Dacă ştiţi ce vreţi, atunci şi puteţi căpăta ce vă doriţi."

"Se mai poate încă. Cine din sală mai doreşte ceva?"

Un om mai în vârstă se ridică. "Vreau să mă fac sănătos! Inima mea este bolnavă", răsună rugămintea lui imploratoare şi hotărâtă totodată. "Veniţi pe scenă", îl invită dansatoarea. Iată că într-adevăr omul se urcă şi încearcă să-şi găsească un loc liber printre participanţi.

Aceştia, dintre care 80% femei, au venit în mod voluntar pentru a lua parte la dansul în transă, şi acum ascultă atenţi explicaţiile coreencei. "Noi trebuie să ne unim cu Dumnezeu. Mulţi cred că sunt prea răi pentru a face aceasta, având tot felul de sentimente de vinovăţie. Prin intermediul dansului putem să ne eliberăm de ele. Declar curat acest loc şi curăţ de păcate pe toţi cei de pe scenă, pe cei din sală, pentru a ne putea uni cu Dumnezeu."

Începe apoi să se mişte încet, în ritmurile unei muzici orientale apăsătoare. Câţiva reporteri de televiziune şi un fotograf deranjează serios atmosfera. Dansul în sine nu pare prea impresionant. Ceea ce mă fascinează de fapt sunt oamenii, care urmăresc şi imită ca hipnotizaţi fiecare mişcare a dansatoarei, în căutarea păcii, a dragostei, a sănătăţii...

"Expoziţie de specialitate" ezoterică

Sunt multe lucruri care pot fi văzute şi auzite la acest congres, în cele trei zile sunt oferite 39 de seminarii şi workshops. Ca să nu mai vorbim despre meditaţii şi demonstraţii.

În cadrul congresului s-a deschis şi o expoziţie de specialitate, care mi-a stârnit un interes deosebit. Chiar la mărimea acestei hale imense, vizitatorul este izbit de aroma pătrunzătoare de tămâie. Sala este plină de cele mai variate standuri, ordonate pe grupe. Cu siguranţă nici o persoană interesată de ezoterism nu poate rămâne indiferentă faţă de o asemenea ofertă. E greu de imaginat că ar mai putea exista ceva pe piaţa respectivă, care să nu fie pus în vânzare aici. Poate că cineva ar fi interesat de un pendul? Există pendule de Osiris, de Isis, neutre etc., din cele mai diferite materiale: lemn, alamă, cupru sau argint.

La standul următor sunt oferiţi cercei, care promit un efect similar presopuncturii; sau diferite sfere ca podoabă pentru gât, care, în funcţie de dispoziţia purtătorului, produc o serie de sunete distincte. La alte standuri se vând pietre pentru practic orice situaţii, posibile sau imposibile. Mesele sunt încărcate din plin cu literatură ezoterică: nenumărate "metode de vindecare", practici spirituale, cărţi care oferă aşa-numitul "ajutor pentru viaţă" etc.

Între standuri, o mulţime pestriţă de vindecători şi prezicători îşi oferă serviciile: cititul în palmă cu şi fără computer, cititul liniei fetei, consiliere asupra aurei, ghicitul în cărţi, consultanţă medială, pentru a numi numai câteva.

Ceea ce m-a impresionat în mod deosebit nu sunt atât de variatele mijloace şi practici oculte, care sunt oferite aici, ci iarăşi toţi aceşti oameni aflaţi în căutarea unui sens al vieţii şi a unei împliniri, a vindecării şi a unei călăuziri spirituale. Ei vizitează în grupuri mari această expoziţie, lăsându-se vrăjiţi şi amăgiţi, Căutând pretutindeni să-şi astâmpere setea din adâncul sufletului lor, dar refuzând să apeleze tocmai la unica Persoană capabilă într-adevăr să-i ajute, să le aline durerile, dar mai ales să-i salveze. Cine ajunge să fie confruntat cu noţiunea de "vindecare energetică", fără să aibă prea multe cunoştinţe pe această temă, cu siguranţă va întâmpina dificultăţi în a înţelege exact despre ce este vorba.

Din culturile orientale este preluată concepţia conform căreia cosmosul este străbătut de o energie vitală, numită în China Qi, iar în India Prana. Corpul şi sănătatea noastră ar depinde de fluxul liber şi regulat al acestei energii. Pornind de la această ipoteză, rezultă în mod logic că orice boală reprezintă o dereglare a acestei energii, mai exact a fluxului respectiv de energie.

Medicina energetică vrea să înfrunte suferinţele şi bolile omului pornind de la rădăcini. Asta înseamnă eliminarea sau prevenirea dezechilibrelor în patrimoniul energetic al unei persoane, a blocajelor şi fluctuaţiilor patologice ale fluxului de energie, în acest sens, stau la dispoziţie o mulţime de metode terapeutice: acupunctură, homeopatic, cromoterapie, fonoterapie, procedee de biorezonanţă, presopunctură, Shiatsu, T'ai-Chi, Rolfing etc.

Punerea mâinilor, rugăciuni, vindecări la distanţă şi alte forme de vindecare spirituală fac parte din cea mai pură terapie energetică. O definiţie cât de cât clară a vindecării spirituale a fost furnizată de unul dintre organizatorii Congresului Psi, dr. H. Wiesendanger, într-un interviu: "Vindecarea spirituală reprezintă o formă intuitivă a medicinii energetice globale, cu puternice elemente psihoterapeutice."

Puţine dintre metodele enumerate aici pot fi explicate ştiinţific. Un referent din cadrul Congresului descria efectul ca fiind "prezenţa unei forţe misterioase". Vindecarea spirituală şi terapia în domeniul ezoteric au căpătat prin denumirea de "medicină energetică" un nume de salon, care le face acceptate de public. Fără îndoială diferiţi oameni sunt parţial eliberaţi de suferinţele lor. Însă rămâne întrebarea, cu ce fel de energie sau putere se lucrează aici.

Din fizică se cunosc radiaţiile, undele şi cuantele (părţi infinitezimale de energie). Dr. Wiesendanger, pe care l-am amintit deja, accentuează că, în orice caz, în cadrul vindecării spirituale un rol activ pare să-l joace o formă de energie inexplicabilă din punct de vedere fizic.

Noţiunea de "energie" reprezintă nucleul concepţiei despre lume din punct de vedere ezoteric. Se vorbeşte despre "energie primară", "energie cosmică", cea care a creat universul şi care ţine totul în mişcare, respectiv în viaţă. Acest lucru se află în contrast net cu ceea ce afirmă Biblia, care vorbeşte despre existenţa unui Creator, care stăpâneşte atât asupra domeniului vizibil, cât şi a celui invizibil al acestei lumi. Este oare această energie identificabilă cu Dumnezeul Bibliei (sau cu puterea Sa), ori provine dintr-o altă sursă? Dumnezeu S-a revelat în Biblie ca Persoană care gândeşte, simte şi are o voinţă proprie. Dumnezeu nu este o energie care poate fi folosită după bunul plac. Cine vindecă cu ajutorul unor forţe inexplicabile, acela nu vindecă în nici un caz cu puterea lui Dumnezeu, fiindcă Dumnezeu Se explică prin Cuvântul Său. În afara lui Dumnezeu nu mai există decât unul singur care dispune de o forţă supranaturală şi care o poate transmite altora: Satana şi demonii săi.

Ce avantaje are Satana când vindecă oameni? Foarte mari. Prin faptul că oamenii se încredinţează puterilor sale, el pune stăpânire asupra lor, ţinându-i departe de posibilitatea de a stabili sau menţine o relaţie personală şi vie cu Dumnezeu.

Problema devine totuşi destul de confuză, când vindecătorii se dau drept "unelte ale lui Dumnezeu", fiindcă desigur şi Dumnezeu poate vindeca oameni. Vocabularul vindecătorilor energetici este adeseori presărat cu termeni pioşi şi versete biblice, însă ascultând cu mai multă atenţie, vor fi remarcate expresii care sunt în opoziţie cu afirmaţiile Bibliei. Cine are contact cu un călăuzitor spiritual, a ajuns deja într-o puternică dependenţă demonică. Dumnezeu, pentru care contactul cu cei morţi este o urâciune, cu siguranţă nu va "premia" o persoană cu aptitudini speciale. "Scânteia divină" care zace în fiecare om, este în contradicţie cu afirmaţia apostolului Pavel, care spune: "Nimic bun nu locuieşte în mine, adică în firea mea pământească" (Romani 7:18).

Acelaşi lucru îl spune şi Isus în Matei 15:19: "Căci din inimă ies gândurile rele, uciderile, preacurviile, curviile, furtişagurile, mărturiile mincinoase, hulele." Nu găsim aici nimic din acea scânteie divină!

Tot la fel este într-un contrast net cu Biblia faptul că o persoană se pune ca mediator între Dumnezeu şi om. "Căci este un singur Dumnezeu şi un singur mijlocitor între Dumnezeu şi oameni: Omul Isus Cristos" (1 Timotei 2:5). Ca să nu mai vorbim de situaţia când cineva îşi arogă dreptul de a-i curăţa pe oameni de păcatul lor înaintea lui Dumnezeu!

În concluzie, trebuie să subliniem faptul că cine are de-a face cu vindecători, magicieni sau terapeuţi energetici, se pune în mod conştient sau inconştient în slujba Satanei. Asta nu înseamnă că tot ceea ce nu poate fi explicat exact din punct de vedere ştiinţific este demonic. Tânjirea după sănătate este mare şi de înţeles, însă la ce foloseşte să devii sănătos, dacă astfel suferă sufletul?

(Explicaţiile vindecătorilor în vorbire directă sunt reproduse potrivit sensului, şi nu literal.)

Gaby Buschor

Preluat de la adresa: https://www.resursecrestine.ro/eseuri/10669/vindecatorii-spirituali-lupi-in-piele-de-oaie