Cele şapte stări ale omului -3-
Autor: Watchman Nee
Album: Comuniunea Duhului Sfânt
Categorie: Meditatii

   6. Care este starea duhului?

   Când duhul tău îi atinge pe alţii, cu cât atingerea este mai riguroasă, cu atât este mai bine. Trebuie să percepi starea duhului omului. Duhul unora pare timid; se retrage imediat ce iese la suprafaţă. Dacă duhul tău este curat, poţi atinge acest duh timid. Îl poţi încuraja pe un astfel de om când vorbeşti cu el. Sau poate duhul cuiva este rănit. Poate a avut mai demult o problemă în familie sau poate a fost înţeles sau tratat greşit de alţii. Când  întâlneşti o astfel de stare, trebuie să cauţi cum să-l ajuţi pe acel om. El trebuie asigurat că îi vrei binele. Pe altul însă poate că trebuie să îl "loveşti" şi să îi adânceşti rana, pentru a-i oferi un ajutor real. Pe de altă parte, unii pot fi complet zdrobiţi dacă mai primesc alte lovituri. De asemenea, se poate ca aşa-zisă rană a unora să fie superficială şi să trebuiască să-i "loveşti" mai departe. Când te ocupi de oameni, trebuie să ştii cine are nevoie de vin şi de untdelemn şi cine are nevoie de răni şi mai adânci. P unii trebuie să-i mângâi cu Cuvântul lui Dumnezeu. Pe alţii trebuie să-i mustri cu cuvinte aspre. Unora trebuie să le trezeşti duhul adormit. Descoperă starea lor reală şi apoi decide ce tratament să aplici - uşor sau dur. Duhul unora este adormit, al altora pare să fie sub o mare apăsare. Unii par zdrobiţi, alţii par a fi nepăsători. Duhul fiecărui om îşi are propria stare.

   În concluzie, înainte de a te ocupa de oameni, trebuie să cunoşti starea duhului şi motivul pentru care se află în acea stare. Trebuie să-ţi fie limpede starea celui de care te ocupi, să nu existe ambiguitate. Slujitorul Domnului trebuie să fie foarte obiectiv ca să poată discerne starea duhului unui om. Slujitorul care se foloseşte de mintea şi cunoştinţele lui intelectulae pentru a-i ajuta pe alţii nu produce nicio valoare spirituală. Ce sens are să repeţi mecanic nişte cuvinte spuse de alţii? Pe scurt, slujitorul Domnului trebuie să fi avut parte el însuşi de tratamentul lui Dumnezeu pentru a se putea ocupa de alţii şi a-i ajuta.

   7. Existenţa unui duh necunoscut

   Când te ocupi de oameni, vei vedea că cele şase stări ale duhului menţionate mai sus sunt relativ obişnuite. Însă, pe lângă acestea, mai există o stare - duhul necunoscut, care este greu de identificat. Ascultând pe cineva care vorbeşte sau depune mărturie, simţi că persoana respectivă nu este într-o stare bună, dar nu poţi spune care este boala lui spirituală. Starea duhului său pare a nu se încadra în niciuna din condiţiile de mai sus. Nu poţi pune degetul pe problema sa. Simţi că ceva nu este în regulă, însă într-un mod vag. Această stare este, de obicei, rezultatul vreunui păcat ascuns, sau rezultatul unui lucru mult mai serios decât păcatul: lucrarea sau atacul celui rău. Se poate datora unui păcat care dă teren lui Satan să lucreze în viaţa lui. Cel ce are experienţă în Domnul poate detecta şi identifica această stare aparte. Trebuiue să înveţi să-ţi foloseşti duhul pentru a putea atinge o astfel de stare necunoscută.

   Dacă, în părtăşia cu fraţii şi surorile tale, tu, ca slujitor al Domnului, vei putea recunoaşte aceste şapte stări în duhul lor, vei fi în stare să înţelegi aproape toate problemele lor. Mă adresez acum în special celor cu experienţă dintre noi.

Preluat de la adresa: https://www.resursecrestine.ro/eseuri/104393/cele-sapte-stari-ale-omului-3