Interfața site-ului a fost îmbunătățită și mai sus vedeți săgeți care indică unde se află acum fiecare element principal de navigare și căutare.

Rusaliile sau Ziua Cinzecimii
Autor: Ciprian Muresan  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de MihailCiprianMuresan in 05/06/2017
    12345678910 9.75/10 X
Media 9.75 din 4 voturi

Nu ar fi existat Ziua Cinzecimii, daca mai intai nu ar fi fi existat porunca data inspre finalul celor 40 de  zile de dupa inviere. Si porunca  data de Isus  apostolilor si celorlalti  frati carora li S-a aratat, peste 500 de fratii deodata ( 1 Cor 15:6), a fost  ca sa nu se departeze de Ierusalim, ci sa astepte acolo fagaduinta Tatalui, pe care au auzit-o de la El, adica  coborarea Duhului  Sfant peste ei. Lucrarea mesianica avea sa fie continuata  altfel decat se gandeau si se asteptau apostolii. Isus  avea nevoie de martori atat in Ierusalim, in toata Iudeea, cat si in Samaria si pana la marginea pamantului. Cati credeti ca au ascultat de aceasta porunca a Domnului Isus din cei 500 de frati? In Ziua Cinzecimii doar 120 de fratii erau adunati laolalta ( Fapte 1:15) care de impreuna staruiau cu un cuget in rugaciuni  si in cereri. Unde erau ceilalti 380?

In Ziua Cinzecimii erau toti impreuna  in acelasi loc, in rugaciune, in aceiasi odaita, pe cand afara, pe strazile Ierusalimului, iudeii, oamenii cucernici din toate neamurile erau adunati pentru a sarbatori Rusaliile evreiesti. Coborarea Duhului Sfant nu a fost facuta in ascuns, ci vizibila, mai intai un sunet ca vajaitul unui vant puternic, apoi limbi ca de foc impartindu-se  peste cei adunati la un loc, apoi o umplere de Duh Sfant si abia apoi vorbirea in alte limbi, dupa cum Le dadea Duhul sa vorbeasca.. Si toti s-au umplut de Duh Sfant si au inceput sa vorbeasca  in alte limbi, dupa cum le dadea Duhul sa vorbeasca.. Fapte 2:4. Nu a fost ceva optional, a fost ceva nou, a fost inceputul implinirii fagaduintei lui Isus. Vorbeau dupa cum le dadea Duhul sa vorbeasca, dar nu vorbeau orice. Ei vorbeau  lucrurile minunate  ale lui Dumnezeu. Se implinea ce a fagaduit Isus : Cand va veni Mangaietorul, Duhul Adevarului, are sa va calauzeasca in tot adevarul; caci El  nu va vorbi de la El, ci va vorbi tot  ce va fi auzit si vă va descoperi lucrurile viitoare. El Ma va  proslavi, pentru ca va lua  din ce este al Meu si vă va descoperi...Ioan 16:13-15. Iar Pavel merge pana acolo  lamurind despre lucrarea Duhului Sfant... Caci Duhul cerceteaza totul, chiar si lucrurile adanci ale lui Dumnezeu. 1 Cor 2:10. Coborarea Duhului Sfant in mijlocul Bisericii a  fost  si, ca sa  putem cunoaste lucrurile pe care ni le-a dat Dumnezeu  prin harul Sau... 1 Cor 2:12.

Tabara de afara care era de Rusalii venita din toate colturile lumii, si care a auzit prima manifestare a coborarii Duhului Sfant, macar ca auzea mesajul clar, macar ca auzeau lucrurile minunate ale lui Dumnezeu vorbite in limba lor, totusi  plini de uimire nu stiau ce sa creada, apoi unii au inceput  sa isi bata jos de aceasta lucrare. Si cine credeti ca  isi batea joc? Exact iudeiii si ceilalti care locuiau in Ierusalim, dar in nici un caz musafirii. De aceea, Petru se ridica  in picioare si îi confrunta direct pe iudeii acestia dar si pe ceilalti care locuiau in Ierusalim zicand: 'Barbati iudei..., oamenii acestia nu sunt beti, cum va inchipuiti voi. ' Fapte 2:14-15. Ziua Cinzecimii este ziua in care lucrurile se spun pe nume, este ziua in care  lucrarea lui Dumnezeu nu este facuta cu jumatate de masura.

Sarbatoarea  rusaliilor era dedicata lui Dumnezeu datorita secerisului din tara, era o sarbatoare  prin care se multumea si se slavea Dumnezeu pentru secerisul semanaturilor( Lev 23:9-22). Cu prilejul acestei sarbatori sfinte, Dumnezeu ingaduie sa se toarne din ceruri Duhul Sfant in niste vase ale indurari. Dar si aceasta revarsare s-a intamplat tot dupa ce avuse  loc un seceris, si o recolta, primul snop, cel Dintai nascut din fratiii Lui, invierea Domnului Isus. De la invierea Domnului Isus pana la venirea Duhului Sfant pe pamant au trecut 50 de zile.

Si fiindca sarbatoarea Rusaliilor era facuta dupa randuiala Legii, Petru, ca sa le deschida ochii despre ceea ce se intampla acolo prin coborarea Duhului Sfant, se foloseste de prorocia lui Ioel capitolul 2, si fiindca mare parte din prorocia lui Ioel s-a desfasurat chiar sub ochii lor, adica semne sus in cer- sunet ca vajaitul unui vant puternic, foc- niste limbi ca de foc au fost vazute  impartindu-se, minuni jos pe pamant- galileeni care vorbesc  in alte limbi lucrurile minunate ale lui Dumnezeu. Aceasta,  zicea Petru,  'este ceea ce a fost spus  prin prorocul Ioel.' Prorocia lui Ioel  si dovada netagaduita a coborarii Duhului Sfant, a fost pricina propovaduiri lui Isus Hristos si a  Evangheliei in ziua Rusaliilor, propovaduire care a adus roade in aceiasi zi, 3000 de suflete primind propovaduirea si primind botezul  in Numele Domnului Isus Hristos.

Sarbatoarea Rusaliilor sau sarbatoarea Saptamanilor, a fost dupa Lege o sarbatoare dedicata Domnului ca si o sarbatoare sfanta in cinstea Domnului,  o sarbatoare in care  Dumnezeu era cinstit cu daruri pentru ca a lasat grau in tara, binecuvantand  poporul cu  grau care sa fie secerat si din care poporul sa traiasca. De la secerisul primului snop de grau  si pana la aceasta sarbatoare trebuiau sa treaca sapte  saptamani, si abia in a cinzecea zi,  poporul sa  aduca daruri de mancare dar si celelalte lucruri randuite ( vezi Levetic 23: 9-22 si Deutoronom 16:9-12). Asa se face ca, cu prilejul acestei sarbatori, nu numai  israelitii o sarbatoreau, ci chiar si neamurile in felul lor, pentru ca,  desi neamuri, faptul ca era grau in tara lor nu era un lucru fara insemnatate. Oamenii cucernici au vrut sa vada  aceasta sarbatoare sfanta in care oamenii  lui Dumnezeu, poporul lui Dumnezeu, Israel, o sarbatorea. Dar au  avut parte de mai mult decat  o sarbatoare, au venit ca sa vada o sarbatoare dedicata unui grau secerat, si au plecat dupa ce au auzit lucrurile minunate ale lui Dumnezeu.

Pentru multi poate astazi este  doar amintirea unui  fapt implinit, o sarbatoare dedicata unui rod, dar pentru altii, astazi, este ziua cand Duhul Sfant a venit  sa dea, sa zideasca, sa mangaie, sa ramana in noi pana in vesnicie.

Voi ce sarbatoriti astazi Rusalii sau Ziua Cinzecimii?

Ciprian Muresan, Irlanda.

5.06.2017.

Frumos și intelept scris.Har si pace!
Adăugat în 05/06/2017 de sanda_tulics
Multumiri si pentru acest cuvant pe care-l primim cu bucurie caci este aducator de zidire si cunostinta. Poate ca ceilalti 380 erau si ei adunati undeva dar nu acolo unde poruncise Domnul...
Puterea Dumnezeiasca lucrase într-un mod minunat si miraculos adunand oamenii cucernici, smeriti, ce aveau o forma a lor de religiozitate dar pe care, Domnul, a dorit să-i faca martori Adevarului caci Isus Domnul murise si înviase pentru 'toate neamurile care sunt sub cer'. Candva, toate aceste neamuri de sub cer vor fi din nou martore unui eveniment de care acum asa de putin se vorbeste cand se vor arata acele semne 'sus in cer si jos pe pamant' si cand Dumnezeu va lasa un nou semn al cercetarii, al milei si indurarii astfel caci 'oricine va chema Numele Domnului va fi mantuit.' Darnicia Domnului a fost fara margini caci El A TURNAT ceea ce ei au vazut si auzit, slava Lui! Sfinte binecuvantari frate Muresan.
Adăugat în 05/06/2017 de floridinmaracineni
Frumos, bogat și ziditor cuvânt! Să fii binecuvântat din plin cu Puterea de la Rusalii frate Ciprian!

Este f important de consemnat (mai ales pt adunările care încă iau cina cu azime) că atunci când a fost așezată această Sărbătoare a Primelor Roade, ea avut în vedere ziua întâi a săptămânii, adică dumineca și pâine, nu azimă, pâine=aluat, sau cu aluat la Sărbătoarea Sfântă = arătând spre primele roade a Celui ce S-a făcut Pâinea vieții pt noi din Azima lui Dumnezeu, adică El, Cel infinit de SFÂNT S-A FĂCUT UNA CU NOI ÎN PĂCĂTOȘENIA ȘI MIZERIA NOASTRĂ, A LUAT ASUPRA LUI PĂCATUL NOSTRU, DOSPITURA NOASTRĂ, ALUATUL NOSTRU,... ca să plătească prețul suprem în locul nostru.
La Cina Domnului ne aducem aminte și comemorăm tocmai acest lucru. „trupul Lui = Azima Care S-a făcut Pâinea = care S-a frânt pe cruce în locul nostru... Altfel nici nu putea muri și nici nu putea să ne izbăvească...
Adăugat în 05/06/2017 de Ioanhapca
Statistici
  • Vizualizări: 658
  • Favorită: 1
  • Comentarii: 3
  • Gramatical corect
  • Fără diacritice
  • Conținut incomplet
Opțiuni