Religiozitate sau credinta
Autor: Emilian Helj
Album: fara album
Categorie: Diverse
  • text: Luca 15:28,29     El s-a întărâtat de mânie şi nu voia să intre în casă. Tatăl său a ieşit afară şi l-a rugat să intre.  Dar el, drept răspuns, a zis tatălui său: „Iată, eu îţi slujesc ca un rob de atâţia ani, şi niciodată nu ţi-am călcat porunca; şi mie niciodată nu mi-ai dat măcar un ied să mă înveselesc cu prietenii mei;
  • doua definitii din dex-ul on line
  • RELIGIOZITÁTE    Sentiment religios manifestat prin îndeplinirea scrupuloasă a practicilor bisericești; evlavie; pietate; cuvioșie; cucernicie; smerenie.

RELIGIOZITÁTE     Sentiment religios profund, evlavie, pietate.   Strictețe, rigurozitate, sfințenie; atenție mare. reculegere.

  •   CREDÍNȚĂ    cucernicie, cuvioșenie, cuvioșie, evlavie, pietate, pioșenie, piozitate, religiozitate, smerenie, devoțiune, râvnă, râvnire, smerire

In dex cele doua notiuni sunt sinonime.Omul firesc le percepe la fel si acest lucru il convinge ca daca respecta niste reguli impuse in general de oameni ,e mantuit.

  • Eu cred ca diferenta e subtila dar determinanta.

Religiozitatea se bazeaza pe respectarea scrupuloasa a regulilor bisericesti,ritualurilor,traditiilor,obiceiurilor,chiar facerea de bine fiind un scrupul,un mod de a demonstra altora si noua insine ca suntem in regula in ochii lui D-zeu.Lipseste insa esenta,ingredientul principal –Agape

Romani 9:31      pe când Israel, care umbla după o Lege care să dea neprihănirea, n-a ajuns la Legea aceasta.

32 Pentru ce? Pentru că Israel n-a căutat-o prin credinţă, ci prin fapte. Ei s-au lovit de Piatra de poticnire,

In pilda fiului risipitor,fratele mai mare este acest tip de om(religios):a respectat regulile,a slujit in mod corect,aparent era un fiu pe care si l-ar fi dorit orice parinte,iar tatal lui aprecia aceste laturi ale caracterului sau.

Dar in momentul verificarii a iesit la iveala reversul medaliei(partea cealalta a caracterului)-minie,invidie,ura,inversunare,incapatinare,lucruri care l-au impiedicat sa inteleaga gestul tatalui,dragostea sa pentru fii sai.

  •  Exemplul fariseului   Luca 18:     9 A mai spus şi pilda aceasta pentru unii care se încredeau în ei înşişi că sunt neprihăniţi şi dispreţuiau pe ceilalţi.

10 „Doi oameni s-au suit la Templu să se roage; unul era fariseu, şi altul vameş.

11 Fariseul stătea în picioare şi a început să se roage în sine astfel: „Dumnezeule, Îţi mulţumesc că nu sunt ca ceilalţi oameni, hrăpăreţi, nedrepţi, preacurvari sau chiar ca vameşul acesta.

12 Eu postesc de două ori pe săptămână, dau zeciuială din toate veniturile mele.”

13 Vameşul stătea departe şi nu îndrăznea nici ochii să şi-i ridice spre cer; ci se bătea în piept şi zicea: „Dumnezeule, ai milă de mine, păcătosul!”

14 Eu vă spun că mai degrabă omul acesta s-a coborât acasă socotit neprihănit decât celălalt. Căci oricine se înalţă va fi smerit; şi oricine se smereşte va fi înălţat.”

             Fariseul

- era un om public cu o reputaţie religiosă bună

-religiozitatea îl făcea cunoscut

-orgolios de religiozitatea lui

-judecator al fratelui sau

  • Sunt multe analogii intre fariseu si fratele mai mare din pilda fiului risipitor.

Credinta mantuitoare vine tocmai din dragostea Tatalui si cum bine spunea fratele Florio in predica sa „nu poti sa spui ca esti fiul lui D-zeu daca nu esti fratele celui iubit de Tatal”adica ceilalti oameni-ioan 3:16

De-a lungul istoriei am vazut cum omul in numele religiei a distrus civilizatii,popoare,cultura,arta,.Crestinii se omoara intre ei in numele aceluias Dumnezeu,apartenentii a religii diferite se distrug fizic si cultural,in numele religiilor lor care in mod straniu propavaduiesc dragostea.

Omul se complace adeseori intr-o forma de religiozitate rece,calculata,respectuoasa de reguli pe care el insusi si le da,pretinzind sa decida el in locul lui Dumnezeu pe cine sa iubeasca,pe cine sa ajute si cum s-o faca,si in general punind pe seama lui D-zeu nebunia mintii lui,Cuvintul lui fiind cel mai ades folosit doar ca pretext pentru cearta si dezbinare.

Pavel a vazut ca atenienii erau oameni foarte religiosi Fapte 17:22,23   Pavel a stat în picioare în mijlocul Areopagului şi a zis: „Bărbaţi atenieni! În toate privinţele vă găsesc foarte religioşi.

Căci, pe când străbăteam cetatea voastră şi mă uitam de aproape la lucrurile la care vă închinaţi voi, am descoperit chiar şi un altar pe care este scris: „Unui Dumnezeu necunoscut!” Ei bine, ceea ce voi cinstiţi fără să cunoaşteţi, aceea vă vestesc eu.

Ce fel de D-zeu propovaduieste Pavel?

 Un D-zeu care a dat ca jertfa pentru iertarea noastra pe insusi Fiul Sau.

Prin credinta in Isus suntem mintuiti:

 Coloseni 3: 1 Dacă deci aţi înviat împreună cu Hristos, să umblaţi după lucrurile de sus, unde Hristos şade la dreapta lui Dumnezeu.

2 Gândiţi-vă la lucrurile de sus, nu la cele de pe pământ.

3 Căci voi aţi murit, şi viaţa voastră este ascunsă cu Hristos în Dumnezeu.

4 Când Se va arăta Hristos, viaţa voastră, atunci vă veţi arăta şi voi împreună cu El în slavă.

5 De aceea, omorâţi mădularele voastre care sunt pe pământ: curvia, necurăţia, patima, pofta rea şi lăcomia, care este o închinare la idoli.

6 Din pricina acestor lucruri vine mânia lui Dumnezeu peste fiii neascultării.

7 Din numărul lor eraţi şi voi odinioară, când trăiaţi în aceste păcate.

8 Dar acum lăsaţi-vă de toate aceste lucruri: de mânie, de vrăjmăşie, de răutate, de clevetire, de vorbele ruşinoase care v-ar putea ieşi din gură.

9 Nu vă minţiţi unii pe alţii, întrucât v-aţi dezbrăcat de omul cel vechi cu faptele lui,

10 şi v-aţi îmbrăcat cu omul cel nou, care se înnoieşte spre cunoştinţă, după chipul Celui ce l-a făcut.

11 Aici nu mai este nici grec, nici iudeu, nici tăiere împrejur, nici netăiere împrejur, nici barbar, nici scit, nici rob, nici slobod, ci Hristos este totul şi în toţi.

12 Astfel, dar, ca nişte aleşi ai lui Dumnezeu, sfinţi şi preaiubiţi, îmbrăcaţi-vă cu o inimă plină de îndurare, cu bunătate, cu smerenie, cu blândeţe, cu îndelungă răbdare.

13 Îngăduiţi-vă unii pe alţii, şi dacă unul are pricină să se plângă de altul, iertaţi-vă unul pe altul. Cum v-a iertat Hristos, aşa iertaţi-vă şi voi. 

  • Am primit mantuirea in dar datorita dragostei pe care ne-a demonstrat-o tatal,nu datorita meritelor noastre,iar credinta noastra in jertfa lui Isus trebuie sa ne impinga sa dorim sa ne schimbam caracterele,gandirea pentru a deveni fii recunoscatori,iubitori si nu copii care pretind recunostinta si daruri din partea lui D-zeu (ca si fiul cel mare)pentru ca ne comportam corect,si ne facem datoria.

Dragostea iertatoare sta la baza credintei fiilor lui D-zeu,religiozitatea formala,rece fara Agape e pericolul numarul 1 al crestinului,tocmai pentru ca ii da iluzia de neprihanire prin fortele proprii.

  • Credinta ne impinge sa cautam sa-l cunoastem tot mai bine pe D-zeu si sa cautam sa facem voia Lui,din dragoste si recunostinta sincera.

Religiozitatea ne duce la osificarea relatiei cu El,la adoptarea unui comportament corect dar rece fata de fratii nostri(in cel mai fericit caz),la judecarea si condamnarea celorlalti pe baza propriile precepte.

Romani.1:28    Fiindcă n-au căutat să păstreze pe Dumnezeu în cunoştinţa lor, Dumnezeu i-a lăsat în voia minţii lor blestemate, ca să facă lucruri neîngăduite.

  • Sa nu ne inselam crezand ca daca suntem evanghelici,baptisti,penticostali,suntem feriti de religiozitate si formalismul ei.

Haide-ti sa ne autoanalizam!

Amin. 

Preluat de la adresa: https://www.resursecrestine.ro/predici/99703/religiozitate-sau-credinta