Relațiile dintre tineri până în momentul căsătoriei
Autor: Huțan Iosif  |  Album: Viața tânărului  |  Tematica: Căsătorie
Resursa adaugata de osy91 in 27/01/2015
    12345678910 10/10 X
Media 10 din 2 voturi

 

Studiul acesta se referă la ce trebuie să facă un tânăr necăsătorit până în momentul întâlnirii partenerului și ce trebuie să facă din momentul întâlnirii partenerului până în momentul căsătoriei.

Studiul se bazează pe Cuvânt; pe principiile biblice și nu pe excepții.

I Tânărul până în momentul întâlnirii partenerului (Ce trebuie să facă un tânăr până își întâlnește partenerul)

1) Să se roage

a) pentru soț/soție [să fie: 1. credincios/credincioasă 2. înțelept/înțeleaptă 3.sănătos/sănătoasă 4. harnic/harnică] - Rugăciunea trebuie să înceapă până în momentul cunoașterii partenerului de viață. Cu cât mai devreme, cu atât mai bine. (Isaac cugeta: Geneza 24:63)

b) pentru un loc stabil de muncă (să susțină cel puțin 3 persoane: el, ea și ca și cum ar avea deja un copil. Tânărul trebuie să fie responsabil. Nu te căsători cu un tânăr care niciodată nu a avut un loc de muncă! Sau care muncește din silă. Atâta timp cât depinde de el..) (Iacov: Geneza 30:30)

c) pentru o locuință (Odată fomată familia, cei doi trebuie să stea separați de familiile din care provin. "De aceea va lăsa omul pe tatăl său și pe mama sa" Geneza 2:24. Să aveți furculița voastră, casa voastră și un singur buzunar. Părinții trebuie respectați.

d) pentru ziua nunții - Ex: Vremea în ziua nunții ( nimănui nu i-ar conveni ca în ziua nunții să fie furtună) pentru harul din ziua nunții, (harul din ziua nunții depinde și de viața trăită a celor doi) organizarea căsătoriei, numărul de invitați la nuntă. etc (Ioan 2:2)

e) pentru neamuri - Nu există căsătorie la care să nu existe o persoană care să fie împotriva căsătoriei. Rugați-vă pentru neamurile voastre, neamurile partenerului. (Laban - Geneza 29:26)

f) pentru problemele de atunci - Acum nu cunoașteți ce probleme o să se ivească atunci. Dar dacă vă rugați încă de acum, problemele o să fie rezolvate atunci de Dumnezeu. (Psalmul 91:8).

g) pentru locul de stabilire (Țara, orașul, strada) - Dumnezeu are un plan cu fiecare familie. Ce bine este să fii în locul unde vrea Dumnezeu să stai! Iuda, stătea pe ulița care se cheamă "Dreaptă". Trebuie să te rogi chiar și pentru strada unde să ai locuința, locul unde să se coboare Dumnezeu. (Iuda - Fapte 9:11)

h) pentru biserica - Dumnezeu are nevoie de fiecare familie. Pentru unii să fie într-o biserica anume, alții în altă biserica. Într-un oraș cu 4 biserici, trebuie să fii deplin încredințat în ce biserică dorește Dumnezeu ca să fiți. (Fapte 13:1)

2) Să țină post - Este recomandat să țineți post o zi pe săptămână pentru cauza căsătoriei. Postul împletit cu rugăciunea aduce bucuria deplină. (Matei 9:15)

3) Să se sfințească

  • Trupește (Păstrează-te curat! Nu-ți da vlaga nimănui. Nu uita, Dumnezeu nu dă un înger la un demon și nici un demon la un înger. Dumnezeu dă un ajutor potrivit! Cum ești, așa primești. (1 Timotei 5:22)
  • Prin purtare, gesturi (Să ai o purtare aleasă, demnă de un băiar/domnișoară creștin/creștină. Să dorească cei din jur să te vadă. (Ioan 12:21)
  • Prin vorbe (Atenție la volum! Să fii scump la vorbă! Se recomandă postul tăcerii (Iov 2:13) sau abținerea (Plângerile lui Ieremia 3:28)

Prin ochii lui Dumnezeu, există două tipuri de căsătorii:

1) Căsătorii plănuite de Dumnezeu - Aceste căsătorii le doresc pentru voi. Să știi întreaga viață ca ești în planul lui Dumnezeu. (Familia din Levi - Exod 2:1)

2) Căsătorii îngăduite de Dumnezeu - Aceste căsătorii se întâlnesc în special la cei ce nu cunosc pe Dumnezeu. Se căsătoresc din întâmplare, fără să întrebe pe Dumnezeu. Urmările sunt foarte triste, ei plătind pe pământ deciziile luate fără Dumnezeu. (Esau - Geneza 26:34-35)

 SFATURI..

  • Orice relație de căsătorie începe după 18 ani. Până la 18 ani, nu are rost să vă gândiți la relație. Prietenia dintre doi tineri (băiat/fată) este strict legată de căsătorie, nu de alte lucruri. Omul lui Dumnezeu trebuie să-și păstreze cele mai bune sentimente pentru viitorul partener de viață, nu să-și consume dragostea pe amic/amică. (A mare). Soțul/soția merită ce-i mai bun din inima voastră, nu rebuturi sau ce a mai rămas de la persoanele trecute. (C.C 8:8)
  •  Nu vă căsătoriți din milă! Dragostea față de partener trebuie să fie la mijloc, nu mila. (Cantarea Cantarilor 2:4)
  • Atenție și la relațiile interminabile! Luni de zile, ani de zile, fără să stabiliți căsătoria. Omul lui Dumnezeu în 6 luni de zile (dacă partenerul e aproape) se poate căsători. Un an de zile (dacă partenerul e din altă țară) în unele situații. Orice alungire se plătește scump.. Ex Iacov - Geneza 29:27
  • Atenție și la priorități! Nu vorbiți 6 luni de zile și apoi întrebați pe Domnul! (Iosua 9:14)
  • Să nu aveți la bază bârfa! În discuțiile de început mai ales, să aveți un scop și un timp util de convorbire. Nu bârfiți de dragul comunicării! (Leviticul 19:16)
  • Nu intrați în inima unei persoane care suferă folosindu-vă de durerea lui/ei. Pe baza suferinței (probabil o despărțire recentă), prin diferite "mângâieri" unii tineri încearcă să se îndrăgostească folosind această metodă. Fugiți de acest lucru! (Matei 2:18)
  • Atenție la versetele din Scriptură! Nu le folosiți în scopuri neplăcute lui Dumnezeu. Evitați Cântarea Cântărilor în începutul relației! Nu aprindeți pofte! (Cântarea Cântărilor 8:4)
  • Evitați să aveți o mulțime de poze pe telefon cu ea/el până nu aveți un răspuns clar din partea lui Dumnezeu (Geneza 34:3)
  • Vă recomand să probați caracterul partenerului! Probați sinceritatea, hărnicia, credincioșia. (Geneza 24:14)
  • La început de drum, mulți vă obsearvă gesturile pe care voi poate nu le-ați băgat mult în seamă, evitați orice lucru ieșit din comun. Ex: Celebrele "bezele" - Iov 31:27 "şi dacă mi s-a lăsat amăgită inima în taină, dacă le-am aruncat sărutări, ducându-mi mâna la gură:"
  • Nu vă ispitiți viitorul partener prin îmbrăcăminte! (Estera 1:11)
  • Nu vă orientați spre o persoană care nu cunoaște Biblia! Educația copiilor depinde de creșterea spirituală a părinților (1 Timotei 4:13)
  • Fetelor, nu luați un băiat care încă se joacă pe calculator/telefon. Nu o să se schimbe peste noapte, așa o să facă și când o să aibă copii. Dacă este încă robit(ă) de internet, depărtați-vă de el/ea. (2 Petru 2:19)
  • Băieților, nu luați o fată care nu ascultă de mama ei. Fiți siguri că nu o sa asculte nici de voi. (Efeseni 6:1)
  • Tinerilor, nu vă luați parteneri nebotezați cu Duhul Sfânt! Viitorul vostru trebuie să fie lângă cineva plin/plină de Duhul Sfânt! (Ex: Tatăl lui Ioan Botezătorul: Luca 1:67 și mama lui Ioan Botezătorul Luca 1:41)

II - Tânărul după momentul întâlnirii partenerului (Ce trebuie să facă un tânăr după ce își întâlnește partenerul)

1. Dragostea - La temelia relației trebuie să fie dragostea.(Geneza 24:67) Dragostea în această situație se împarte în două:

a) Dragostea doar pe bază de sentiment (Îți place fizicul partenerului, cum arată, banii, numele, ce gesturi are, te îndrăgostești doar de unele aspecte, nu total) (Judecători 16:4, Matei 15:8)

b) Dragostea de sus, de la Dumnezeu (Îți place totul la partener. Găsești diverse lucruri în comun. etc) (1 Timotei 1:5)

  • Nu vă căsătoriți cu cineva din alte motive, dacă nu simțiți nimic pentru el/ea. Nu uitați: La căsătorie o să fiți întrebați: "Din DRAGOSTE și nesiliți de nimeni?..." (Geneza 39:21)
  • Nu vă căsătoriți pe bază numai de prorocii: Prorocia trebuie să confirme dragostea deja apărută! Proorocul se duce, tu rămâi cu partenerul în casă, ce faci? Prorocia își are rolul ei dar la bază trebuie să fie dragostea! (Ezechiel 14:9)
  • Te căsătorești cu o mulțime de persoane: Peste 10 ani o să arate diferit partenerul. Peste 20 o să aibă poate alte gânduri și gesturi. Voi vă veți căsători pentru o viață întreagă, cu "o mulțime de el/ea" (Geneza 23:1)
  • Trebuie să existe comunicare. Dragoste fără comunicare = accident. O comunicare excesivă poate zădărnici planul lui Dumnezeu. Trebuie să existe o comunicare cu un scop și un timp. (David și Abigail - 1 Samuel 25:41, Efeseni 5:19)

2. Răspunsul lui Dumnezeu - O căsătorie fără un răspuns din partea lui Dumnezeu este un eșec. Dincolo de baloane, floricele și inimioare trebuie ca Dumnezeu să vă vorbească! (Judecători 14:4)

  • Personal (Tu și Dumnezeu. Un simțământ aparte, o încuviințare personală, fără îndoială) (Geneza 24:67)
  • Prin alte persoane (păstorul bisericii partenerului, părinți spirituali, proroci, văzători) (Geneza 24:3)
  • Evenimente (Lucruri îngăduite de Dumnezeu pentru încuviințarea relației) (Geneza 29:9)

Păstrați-vă sentimentele nealterate în timpul așteptării răspunsului din partea lui Dumnezeu. Nu vă țineți de mână, nu vă îmbrățișați, nu vă sărutați până în ziua nunții! Contează mult în binecuvântarea lui Dumnezeu! (Matei 1:25)

Evitați când dați pace, să țineți mână lui/ei mai multe secunde în mâna voastră. (Geneza 27:22)

3. Semne - În vederea căsătoriei sunt implicate semnele. Aduceți-vă aminte de robul lui Avraam și Rebeca la fântână. (Geneza 24).

  • Semnele sunt acele lucruri care în mod normal nu s-ar întâmpla, care implică ambii parteneri sau cel puțin unul cu scopul de a concretiza un răspuns din partea lui Dumnezeu pentru o situație care necesită rezolvare. (Ioan 3:2)
  • Semnele se pun în gând (Numai Dumnezeu îți poate cunoaște gândul - 1 Corinteni 2:11, satan nu are acces la gând)
  • Nu se pun semne, și nu se întreabă pe Dumnezeu în situația în care viitorul partener nu este creștin. (Exod 2:1)

Semnele trebuie să fie:

  • Personale (Între tine și Dumnezeu. Cere un semn de la Dumnezeu!) (Judecători 6:36-38, Isaia 7:11)
  • Prin alte persoane (Sunt implicate și alte persoane. Ex: Părinții lui Samson: Judecători 13:8)
  • Părinții (Dacă sunt de acord, poate fi un semn pentru o căsătorie binecuvântată. Nu vă căsătoriți fără binecuvântarea dată de tată și de mamă! În cazul în care nu sunt de acord, la fel, poate fi un semn de oprire pentru voi. Nu discutăm excepții) (Geneza 26:35)

!! Mare atenție la semne! Nu puneți semne copilarești. Sau semne supra-supranaturale (Ex: Să zboare partenerul până la tine)

!! Nu vă amăgiți singuri! Psalmii 74:4 "Potrivnicii Tăi au mugit în mijlocul Templului Tău; şi-au pus semnele lor drept semne."

4. Cererea în căsătorie - Băieți, este ultima, nu prima! Nu cere în căsătorie până nu ai trecut prin pașii de mai sus. Nu copiați cereri de căsătorie de pe internet. Vă accidentați!. Totul trebuie să fie sincer, din inimă într-un cadru intim. Părerea personală: Nu vă încurcați cu verighete și alte lucruri. Simplitatea face mai mult pentru o fată credincioasă decât acel inel. Țineți cont de orânduiala bisericii în această privință! (1 Samuel 25:40)

Fetelor, dacă băiatul vă cere în căsătorie și nu se poate abține din râs, refuzați-l. Nu este matur. Dacă vine îmbrăcat în niște blugi rupți, având părul în toate direcțiile, mestecând gumă și alte lucruri lipsite de bun simț, refuzați-l. Nu așa îți dorești să fie tatăl copiilor tăi.

CRONOLOGIC:

  • Cere fata în căsătorie (Așa e normal, așa e frumos, așa e bine)
  • Cere fata de la părinți (Discută ca un om matur cu părinții fetei. Nu cere fata prima oară de la părinți! S-ar putea să te refuze pe buna dreptate)
  • Anunțați păstorul (Dupa ce ai primit răspunsul de la fată, AMÂNDOI vorbiți cu păstorul. Nu vă puneți într-o relație pe facebook, nu dați mesaje și telefoane până să afle păstorul! Întâi cerul, apoi pământul!)
  • Anunțați rudele (Este bine ca neamurile să afle din gura dumneavoastră o astfel de veste)

Dumnezeu să vă binecuvinteze!

Iosif H.

Foarte clar si concis. Frumos!
Adăugat în 13/01/2017 de Luigi1997
Statistici
  • Vizualizări: 10264
  • Descărcări: 2
  • Export PDF: 9
  • Favorită: 1
  • Comentarii: 1
  • Gramatical corect
  • Cu diacritice
  • Conținut complet
Opțiuni