Cei sapte stalpi ai intelepciunii. Prov 9.
Autor: Ciprian Muresan  |  Album: Proverbele lui Solomon  |  Tematica: Întelepciunea
Resursa adaugata de MihailCiprianMuresan in 11/07/2017
    12345678910 5.50/10 X
Media 5.50 din 2 voturi

 

1 Înţelepciunea şi-a zidit* casa şi-a tăiat cei şapte stâlpi.

2 Şi-a junghiat* vitele, şi-a amestecat** vinul, şi-a pus masa. 

3 Şi-a trimis* slujnicele şi** strigă de pe† vârful înălţimilor cetăţii:  „Cine* este prost să vină încoace!” Celor lipsiţi de pricepere le zice: 

5 „Veniţi* de mâncaţi din pâinea mea şi beţi din vinul pe care l-am amestecat! * 

6 Lăsaţi prostia, şi veţi trăi şi umblaţi pe calea priceperii!”

Proverbe 9:1-6.

Intelepciunea. Cine este sau ce este intelepciunea? Este o stare, este o virtute, o persoana, o rasplata, un dar, o roada. In textul de fata Intelepciunea este o persoana, o fiinta Dumnezeiasca, este insasi persoana Domnului Isus dupa cum  este aratat si in capitolul precedent cap 8:30,31.

David si ceilalti prorocii au prorocit despre Isus Hristos aratandu-il sub diferite stari si infatisari, in slava si ocara, in neputinta si in putere, in moarte si in viata. Solomon insa primeste din partea lui Dumnezeu o altfel de decoperire in ce priveste Hristosul. Solomon infatiseaza pe Hristos ca fiind Intelepciunea, mesterul Lui, cea dintai dintre lucrarile lui Dumnezeu, fiind desfatarea lui Dumnezeu lucrand alaturi de Dumnezeu ca si Creator. Vorbirea lui Solomon despre Hristos nu il arunca pe Hristos intr-o criza, dimpotriva ii dezvaluie adevarata Lui identitate pe care o are. In textul de fata Intelepciunea, adica Hristos Isus, este aratat cum Isi pregateste intrarea Lui in lume.

Mai intai Hristos si-a zidit casa, o casa a trupului pamantesc. v1.

Intelepciunea si-a zidit casa.

Si Cuvantul S-a facut trup- Ioan 1:14. Dar nu orice fel de trup. Pentru ca nu toate trupurile sunt la fel. Sunt trupuri ceresti si sunt trupuri pamantesti ( 1 Cor 15:39,40), si alta este stralucirea trupurilor  ceresti si alta este stralucirea trupurilor pamantesti..  Dar Isus nu a avut de gand ca in ajutorul ingerilor sa vina El, ci in ajutorul omului, a trupurilor pamantesti, deaceea din pricina pacatului, Dumnezeu a trimis pe Fiul Sau intr-o fire asemanatoare cu a pacatului. Romani 8:3,4. Iar cand Hristos si-a zidit casa, cand El si-a zidit trupul avea sa il zideasca pe o temelie pamanteasca, alegandu-si casa lui David, semintia lui Iuda, din tara lui Israel. Iar apostolul Pavel comfirma si el ca din ei a iesit dupa trup, Hristosul, care este mai presus de toate lucrurile, Dumnezeu Binecuvantat  in veci ( Rom 9:5)

- Aceasta zidire defapt era  atent planificata si tainic implinita de Dumnezeu ..si Mi-ai pregatit un trup. Ev 10:5

- un trup care nu avea nici stralucire care sa traga privirile si nici frumusete, si nici macar ceva care sa placa, ca un lastar care iese dintr-un pamant uscat. Isaia 53.

 Dar ca lucrarea casei cele noi a lui Hristos  sa fie in asemanare cu casa pamanteasca a omului, a trebuit ca intreaga casa sa sufere modificari, deaceea Solomon zice ca "Intelepciunea Si - a taiat cei sapte stalpi.". Iar parafrazand  cu cateva sute de ani mai tarziu dupa Solomon, apostolul Pavel vorbea mai deslusit astfel: El macar ca avea chipul lui Dumnezeu, totusi n-a crezut ca un lucru  de apucat sa fie deopotriva cu Dumnezeu, ci S-a dezbracat pe Sine insusi si a luat un chip de rob facandu-Se asemenea oamenilor ( Filipeni 2:70).

-"si-a taiat cei sapte stalpi". 

 Acesti sapte stalpi nu au putut sa ramana  in casa cea noua, in noua zidire, in noul trup, pentru ca noul trup trebuia sa fie asemenea omului, pe cand  trupul Intelepciuni era asemenea lui Dumnezeu, deopotriva cu Dumnezeu.

1. Primul stalp pe care Si L-a taiat a fost  nemurirea.. Evrei 2: 9.

2. Al doilea stalp care Si L-a taiat a fost slava...Ioan 17:5.

3. Al treilea stalp pe care Si L-a taiat a fost puterea...1 Petru 2:23

4. Al patrulea  stalp pe care Si L-a taiat a fost bucuria....Evrei 12:2

5. Al cincilea stalp pe care Si L-a taiat a fost bogatia..2 Cor 8:9.

6. Al saselea stalp pe care Si L-a taiat a fost judecata..Isaia 53:8.

7. Al saptelea stalp pe care Si L-a taiat a fost dreptatea...1 Pet 2:23b.

S-a dezbracat de tot ce a avut  ca si Dumnezeu, pentru ca sa poata sa fie nedreptatit, pentru ca sa poata sa fie judecat  pe nedrept, pentru ca sa poata sa ne imbogateasca  pe noi, pentru ca sa poata sa ne cunoasca slabiciunile, pentru ca sa poata sa moara, sa Isi poata varsa sangele Lui neprihanit pentru noi. A trebuit sa fie semanat in ocara, in slabiciune si in neputinta, pentru ca sa ne poata da noua o nadejde mai buna a invieri.

Daca pana aici Intelepciunea a zidit si a taiat, inainte ca sa mergem mai departe cu ce vom vrea noi sa ne asemanam ?

 Intelepciunea zideste. Cine asculta de cuvintele lui Hristos, de Cuvantul Evangheliei si el zideste si se zideste, si isi zideste casa. Vom fi si noi gata sa zidim, sa ne zidim  casa cea noua. Iuda 1:20. Avem in noi principiul zidiri? Vom vrea sa zidim un caracter, o stare si un om duhovnicesc care sa fie mai compatibila cu nevoile celorlalti, cu folosul celorlalti decat cu nevoile si foloasele noastre?

Intelepciunea isi taie din ale ei, nu de la altii. Apostoul Iacov zicea ca intelepciunea care vine de sus este mai intai curata, apoi pasnica, blanda, usor de induplecat, plina de indurare si de roade bune, fara partinire, nefatarnica. Iacov 3:17. Cat ai fi gata ca sa tai din ce este al tau ca sa poti sa ai chipul lui Hristos? Si cind? De cand? Ca sa fi pasnic cat ai de taiat din tine? Ca sa fi usor de induplecat cat crezi ca ai de taiat din tine? Ca sa fi bland ce crezi ca trebuie sa tai din tine? Ca sa nu fi fatarnic ce trebuie sa tai din tine? Ca sa fi curat ce trebuie sa tai de la tine?

Avem ce aplica, dar oare putem aplica cu rabdare aceste lucruri in noi? Si de cand?

A taia cu a junghia nu este totuna. La inceput Intelepciunea si-a taiat, mai pe urma a injunghiat. A injunghia nu este folosit decat cand se sacrifica ceva cu viata. De taiat poti taia si lemne, si fier, si piatra, dar de jungheat nu poti  junghia decat  ceva care are viata, ca de exemplu cand eram mici de sarbatorile de iarna junghiam porcul, iar de paste se junghia mielul, s.a.m.d.

- ..si-a junghiat vitele..

Dar care sunt aceste vite? Si cu ce slujeau ele intelepciunii?. Aceasta  hotarare de a isi injunghia vitele, arata ca va fi o lucrare noua, si ca nimic din trecut  nu va putea tine, sau opri, noul plan de lucrare. Avem ca si un exemplu pe prorocul Elisei, care dupa ce a fost chemat in slujba inaintea lui Dumnezeu, se desparte complect de trecut, junghiind  acele vite pe care le-a folosit si care l-au slujit pana in momentul  noi lui chemari. Trebuia ca Isus inainte de a cobori pe pamantul acesta sa aibe dezbracata toata asemanarea pe care o avea cu Dumnezeu, toata puterea, toata slava, toata intaietatea de care se bucura, a trebuit ca sa se desparta de toata slujirea de care avea parte, a trebuit sa se desparte de toti slujitorii pe care ii avea la indemana Lui in ceruri, lasand cred eu, in tot cerul, in totii slujitorii Lui, in toata slava pe care a avut-o, un mare gol. Deja cred ca avem parte in cele din urma de o noua fiinta, o fiinta deosebita de cum arata inainte, o casa zidita proaspat, niste stalpi taiati, si niste vite injungheate. Iata Omul, iata chipul smerit pe care Si L-a pregatit, si pe care Si L-a luat.

Apoi a trebuit ca aceasta noua casa, deacum devenit om, pe langa trasaturile pe care si le-a insusit, sa aibe in el si o legatura cu ai Sai. Si atunci singura legatura cu ai Sai a trebuit sa fie in ceea ce avea viata, in sange. O legatura de sange cu ai Sai. Si asa s-a ajuns ca sa se amestece vinul, adica sangele.

-,,si-a amestecat vinul"

Dar care vin? Sangele imparatesc cu sangele preotesc, casa lui David, sange imparatesc cu casa lui Aaron, pentru ca Maria din casa preotilor se tragea ea. Si-a amestecat vinul imparatesc cu vinul preotesc, ca sa il poata purta intr-un trup nevinovat, dand acestui sange o mare valoare, o mare putere, dandu-ii sfintenia pentru ca mai pe urma varsandu-se sa poata sfinti, curatii si mantuii pe toti ceice vor crede in El.

-"si-a pus masa"

-Dar nu numai pentru El, ci si pentru noi, si ne-a fagaduit  ca vom sta la aceasta masa si noi  cu El . Luca 22:29,30.

Dar si pe pamant, in timpul pelerinajului scurt Intelepciunea si-a pus masa. Dar cine si-a dat seama cum arata aceasta masa si cand  se manca la aceasta masa. Cu prilejul treziri din Samaria, Ioan 4, s-a descoperit si faptul ca Isus manca o altfel de mancare la o altfel de masa." Eu am de mancat o mancare pe care voi nu o cunoasteti"; "Mancarea Mea este sa fac  voia Celui ce M-a trimis si sa implinesc lucrarea Lui". Masa  pe care Isus si-a pus-o pe pamant  a fost de a face voia  lui Dumnezeu( Ps 40:8) si de a fi ascultator pana la moarte ( Filipeni 2:8).

-"si-a  trimis slujnicile si striga"

Isus nu a coborat in lumea noastra ca sa I se slujeasca, ci El insusi  a venit ca sa slujeasca( Luca 22:27). Si fiind El o pilda in slujire, Si-a trimis slujnicile si striga. Doua actiuni. A trimite si a striga. In timp ce slujnicile sunt  trimise, sunt in lucrarea incredintata lor, El striga de pe varful inaltimilor cetati.. Dar cine sunt aceste slujnice ale Lui? Cum arata ele? El care din flacari de foc Isi face slujitori ( Ps 104). Cum arata aceste slujnice care sunt trimise si cate sunt? Le poate cineva  numara? Le-a vazut cineva? Aici aceste slujnice nu  sunt fiinte ci sunt stari. Da sunt stari. Dupa cum si oameni rai se slujesc, au slujnice anumite stari, cu atat mai mult Isus. Uitati ce  este scris in Psalmul 73:6 " Deaceea mandria le slujeste ca salba" O ce slujnica? Mandria. Dar slujnicile lui Isus  sunt ca si Isus. Eu am gasit vreo cateva din ele cautand prin Cuvant.

-sfatul si izbanda Prov 8:14.

- izbavirea Ps 72:12.

- bucuria

-indelunga rabdare

- mila

- indurarea Ps 40:10.

- mangaierea Rom 15:4.

------------------------------------------------------

Ciprian Muresan

Irlanda.10.07.2017

Iarta-ma frate Cirprian nu cred ca ai dreptate cand vine vorba despre cei 7 stalpi.

Proverbe 9:1
Înţelepciunea şi-a zidit* casa şi-a tăiat cei şapte stâlpi.

Ce este defapt casa aceasta?

Efeseni 2:20-22
[20] fiind zidiţi pe temelia apostolilor şi prorocilor, piatra din capul unghiului fiind Isus Hristos.
[21] În El toată clădirea, bine închegată, creşte ca să fie un Templu sfânt în Domnul.
[22] Şi prin El şi voi sunteţi zidiţi împreună, ca să fiţi un locaş al lui Dumnezeu, prin Duhul.

Domnul a venit pe pamint si a venit pentru a ridica casa lui Dumnezeu din Noul Legământ, adică adunarea creștină.

Casa e constituita pe:
- Solul pe care e pusa casa (Isus) - stanca (*2 Sam 22:3, *Mat 7:25)

Casa e construita din:
- Temelia (apostolilor si prorocilor) - Casa are ca temelie, toti cei ce au fost dintai crestini si apostoli si proroci.(*Efes 2:20)
- Stalpi cei sapte - Duhul sfant a lui Dumnezeu, caracterizat in 7 duhuri (*Apoc 2:5)
Apoc 2:5
Şi la mijloc, între scaunul de domnie şi cele patru făpturi vii şi între bătrâni, am văzut stând în picioare un Miel. Părea înjunghiat şi avea şapte coarne şi şapte ochi, care sunt cele şapte Duhuri ale lui Dumnezeu, trimise în tot pământul.
- Piatra din Capul Unghiului (Isus) - care tine toata casa bine inchegata (*1 Pet 2:6, *Efes 2:20, *Zah 10:4)
- Locuitori ai casei (Crestinii de astazi) - Pietre Vii (*1 Pet 2:5)

Prov 9:1
“si-a taiat cei sapte stalpi“

Aici a taia se refera la a modela, a ciopli si nu a taia jos de tot.
Ca sa intelegem mai bine ne uitam la biblia King James V Engleza
Proverbs 9:1
“Wisdom hath builded her house, she hath hewn out her seven pillars:”

Hewn - are ca traducere
“felled and roughly shaped” - adica o modelare grea
Putem confirma si din alte traduceri ale bibliei, dar nu le voi mentiona aici.

1. Putere si chibzuinta
2 Tim 1:7 - Căci Dumnezeu nu ne-a dat un duh de frică, ci de putere, de dragoste şi de chibzuinţă.

2. Viata si adevar
Viata
Ioan 6:63 - Duhul este acela care dă viaţă, carnea nu foloseşte la nimic; cuvintele pe care vi le-am spus Eu sunt duh şi viaţă.

Adevar
Ioan 14:17 - şi anume Duhul adevărului, pe care lumea nu-L poate primi, pentru că nu-L vede şi nu-L cunoaşte, dar voi Îl cunoaşteţi, căci rămâne cu voi şi va fi în voi.

3. Dragoste si infiere
Dragoste
Romani 5:5 - Însă nădejdea aceasta nu înşală, pentru că dragostea lui Dumnezeu a fost turnată în inimile noastre prin Duhul Sfânt, care ne-a fost dat.
2 Tim 1:7 - Căci Dumnezeu nu ne-a dat un duh de frică, ci de putere, de dragoste şi de chibzuinţă.

Infiere
Romani 8:15 - Şi voi n-aţi primit un duh de robie, ca să mai aveţi frică, ci aţi primit un duh de înfiere, care ne face să strigăm: „Ava!”, adică „Tată!”

4. Intelepciune si pricepere
Isaia 11:2 - Duhul Domnului Se va odihni peste El, duh de înţelepciune şi de pricepere, duh de sfat şi de tărie, duh de cunoştinţă şi de frică de Domnul.

5. Sfat si tarie
Isaia 11:2 - Duhul Domnului Se va odihni peste El, duh de înţelepciune şi de pricepere, duh de sfat şi de tărie, duh de cunoştinţă şi de frică de Domnul.

6. Sfintenie si lumina
- Sfintenie
2 Tesaloniceni 2:13 - Noi însă, fraţi preaiubiţi de Domnul, trebuie să mulţumim totdeauna lui Dumnezeu pentru voi, căci de la început Dumnezeu v-a ales pentru mântuire, în sfinţirea Duhului şi credinţa adevărului.

Lumina
Daniel 5:14 - Am aflat despre tine că ai în tine duhul dumnezeilor şi că la tine se găsesc lumini, pricepere şi o înţelepciune nemaipomenită.

7. Cunostinta si frica
Isaia 11:2 - Duhul Domnului Se va odihni peste El, duh de înţelepciune şi de pricepere, duh de sfat şi de tărie, duh de cunoştinţă şi de frică de Domnul.

Nu caut cearta, doar am avut un indemn sa iti scriu aceste lucruri.
Domnul sa te binecuvinteze!
Adăugat în 05/06/2020 de Alex_anca
Amin. imi pare rau,dar nu vad nici olegatura nici intre ce am scris eu si ce mi-ai scris tu, si nici intre ce ai scris tu si textul din Proverbe 9,. Eu am scris dupa cum am perceput eu acest text, si niciodata nu am mentionat ca am dreptate sau ca stiu ceva. . Eu am scris bazat pe biblia romana, tu ma judeci bazat pe biblia englezeasca. Ce sa mai zic acum? Roaga te ca Dumnezeu sa ma lumineze, asa cum te rogi si pt tine.
Adăugat în 12/06/2020 de MihailCiprianMuresan
Statistici
  • Vizualizări: 8857
  • Export PDF: 6
  • Comentarii: 2
Opțiuni