Psalmul 93
Autor: Ciprian Muresan  |  Album: Invataturi si sfaturi din psalmii  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de MihailCiprianMuresan in 13/12/2016
    12345678910 10/10 X
Media 10 din 1 vot
Referințe

Psalmul 93 in intregime.

Acest psalm cuprinde patru imagini de baza care  se deruleaza una cate una sau una ca raspuns la cealalta.

Prima imagine este aceasta  care il cuprinde pe Dumnezeu, si in ea Dumnezeu este vazut  imparatind, sunt vazute hainele cu care imparateste, si hainele prin care tine lumea ca sa nu se clatine, apoi este vazut scaunul de domnie al Domnului, si nu in ultimul rand sunt vazute  locurile ceresti.

Domnul:

-Imparateste  imbracat cu maretie

-este imbracat si  incins cu putere

- are scaun de domnie din vremuri stravechi

- este din vesnicie

- are marturi cu totul adevarate

- este mai puternic decat  cele mai tari lucruri, este mai puternic decat...

A doua imagine , este imaginea lumii.

-Lumea este tare

-Lumea nu se clatina

A treia imagine este a raurilor, a apelor, a marilor

Raurile:

- vuiesc

-se umfla cu putere

- sunt napraznice prin valurile lor.

Cea de-a patra imagine este a Casei Domnului.

Casa Domnului:

- este impodobita cu sfintenie

- are o podoaba pentru vesnicie.

................................................

Provocari

Uitandu-te la fiecare din imagine, analizand fiecare  colt in parte, ce provocari sau aplicati reale poti avea pentru viata de zi cu zi, sau pentru viata vesnica?.

1. Ce vezi mai des in cotidianul tau zilnic?

2. Ce te bucura  pe tine in vremurile acestea din ceea ce vezi in aceste imagini?

3. Ce te sperie si de ce?

4. Ce iti aduce nadejde?

5. Ce iti slabeste  nadejdea si credinta, pacea si bucuria?

6. Care imagine te intareste  cel mai mult si de ce?

7. Daca ar fi sa te compari cu ceva in acest text, tu ce ai fi?

a) esti un vuiet?

b) sau esti o podoaba?( Ps 144:12)

...............................................................

Observatii:

Podoaba lumii sunt raurile si marea, atunci cind raurile  sunt : ( multe necazuri  1 Tes 1:6;  multe lupte 1 Tes 2:2., necazzuri, nevoi, stramtorari, batai, temnite, rascoale, ocara,  vorbirea de rau, pedepsele, intristarile, saracia 2Cor 6:4-10)

Podoaba Casei Domnului este sfintenia

Raurile din jurul Casei Domnului. Exemplifica-le dupa ce le-ai  identificat. Ceva ramane neschimbata dicolo de furtuna. Casa este impodobita pentru toate vremurile, vremuri  grele, vremuri bune, vremuri vesnice.

Imbracamintea lui Dumnezeu.

Dumnezeu  are in acest psalm descrise doua feluri de imbracaminte.

-Una este imbracamintea cu care imparateste

- si alta este imbracamintea prin care  da stabilitate lumii.

Imbracamintea noastra se trage din Dumnezeu.

Imbracamintea care da stabilitate lumii, si stabilitate personala este imbracamintea Dumnezeiasca, din Efeseni 6:11-17.

Raurile din jurul tau. Daca te clatini, daca se clatina toate in jurul tau, primul lucru la care trebuie sa te uiti, este imbracamintea. Uneltirile deavolului sunt raurile care vuiesc in jurul cortului tau trupesc, si care vin sa te clatine, si sa te  doboare, in ziua si ceasul in care nu te astepti, ba inca Petru vorbeste de niste pofte ale firi pamantesti care se  razboiesc cu sufletul (1 Pet 2:11). Dar daca vei avea si tu imbracamintea lui Dumnezeu, armura lui Dumnezeu, vei ramanea in picioare, vei ramanea tare, si nu te vei clatina.

Daca te uiti la lucruri puternice, poti in prima faza sa vezi rauri si mari, dar dincolo de lucrurile puternice exista lucruri si mai puternice, exista Domnul in locurile ceresti. Doamne da-ne ochii pentru  locurile ceresti.

Din vesnicie: este Dumnezeu, si scaunul Lui de domnie.

Pentru vesnicie: sfintenia si Casa Domnului

Noi nu existam din vesnicie, dar putem sa traim in vesnicie in Casa Domnului, cum zicea psalmistul in ps 23:6, dar si in ps 27:4: un lucru  cer de la Domnul si-l doresc fierbinte: as vrea sa locuiesc toata viata mea in Casa Domnului

Marturiile Lui Dumnezeu sunt adevarate. Langa podoabele sfinte  le stau bine marturiilor adevarate. Ele lucreaza cel mai bine impreuna. Sfintenia si marturiile adevarate, sfintenia ca si podoaba, marturia ca si  dovada. Daca nu poti dovedi sfintenia prin purtarea evlavioasa, nu poti ajunge vreodata sa fi pus ca si podoaba a Casei Domnului.

Marturii adevarate:

Tine Dumnezeu lumea ca sa nu se clatine? Este mai tare Dumnezeu ca si raurile care vuiesc cu putere?

Podoabele Casei Domnului si podoabele caselor noastre.

Cat vor tine vremurile, va exista podoaba Casei Domnului, va exista sfintenia. Crezi lucrul acesta? Casa Domnului nu va intra in criza de podoabe.

Noi schimbam podoabele in casele noastre, si generatie de generatie, schimba podoabele lasate de cei dinaintea lor, iar  multe din aceste podoabe ajung ca si piese de muzeu, iar altele sunt mancate de molii, iar cele mai multe sunt aruncate. In Casa Domnului , Dumnezeu a hotarat sa fie o singura podoaba, sfintenia, si nu doar pentru inceput, sau pentru  vremuri de acomodare, ci pentru cat vor tinea vremurile. Oare daca ar scrie cineva despre podoabele caselor noastre astazi, ar putea sa scrie si despre noi  ca ne asemanam casele noastre cu Casa Domnului? Sau avem podoaba lumii, lucrurile ce vuiesc, lucrurile ce atrag priviri, frumusetea acestei lumii trecatoare?

Sfintenia ca si podoaba a Casei nu poate fi depreciata de actiunile din jurul Casei. Casa Domnului chiar daca a ramas uneori fara admiratori, ea nu a ramas niciodata fara sfintenie.

Identitatea crestinismului  cu Casa Domnului se face prin sfintenie, deaceea si Petru scrie in  prima lui epistola astfel: Petru , apostol a lui Isus Hristos, catre alesi care traiesc ca si straini, imprastiati prin......, dupa stiinta mai dinainte a lui Dumnezeu Tatal, prin sfintirea lucrata  de Duhul spre ascultarea si stropirea cu sangele lui Isus Hristos., apoi in cap 2:5 zice ca noi suntem o  preotie sfanta, iar in ver 9 mai jos  zice ca suntem un neam sfant pe care si la castigat Dumnezeu ca sa  vesteasca puterile minunate a Lui.

Ciprian Muresan Irlanda,

13.12.2016

O lucrare cu greutate! Domnul să te binecuvânteze cu viață veșnică și cu tot ce-ți dorești din lumea aceasta frate Ciprian.
Adăugat în 13/12/2016 de Ioanhapca
Amin. Slava Domnului. Dumnezeu sa va binecuvanteze frate Ionica pe deplin.
Adăugat în 13/12/2016 de MihailCiprianMuresan
Statistici
  • Vizualizări: 5361
  • Export PDF: 3
  • Comentarii: 2
Opțiuni