Patimile Domnului Isus
Autor: Simion Ioanas  |  Album: fara album  |  Tematica: Paște
Resursa adaugata de cioanas in 23/04/2011
    12345678910 0/10 X

Patimile Domnului Isus

 

1 Corinteni 5:7 Maturati aluatul cel vechi, ca sa fiti o plamadeala noua, cum si sunteti, fara aluat; caci Hristos, Pastile nostru, a fost jertfit.

 

Este Vinerea Mare in lumea crestina si este mare, datorita lui Isus. Multi astazi au facut din Paste o sarbatoare centrata in ei, datorita societatii umaniste in care traim. Umanismul este o filozofie care centreaza viata omului in sine insusi, il face pe om egocentric si imun la voia lui Dumnezeu si la nevoile aproapelui lui.

 

1.Patimile au fost o pilda de jertfa de Sine

Intr-o zi ca aceasta insa, s-a Jertfit Fiul lui Dumnezeu, sa fie o pilda pentru noi, prin faptul ca ne-a dat o pilda de daruire, de a nu trai pentru Sine INSUSI, ci de a se jertfi pentru noi oamenii. Viata lui Isus este inversul filozofiei pagane, filozofie centrata in om si care face din om dumnezeu. Poate vom spune: “ nu, eu sunt crestin si nu am facut niciodata dumnezeu din mine insumi”. Biblia spune ca si atunci cand poti sa faci un bine si nu-l faci pacatuiesti, datorita faptului ca te iubesti pe tine insuti, mai mult decat pe aproapele tau si prin aceasta calci in picioare principiile lui Dumnezeu si valorile Lui, lasate pentru noi oamenii. Adica vezi pe un flamand si nu-i intanzi o mana de ajutor, desi poti, vezi o nevoie, o lacrima si n-o stergi, fiind imun la durerea din jur. De ce? Fiindca am schimbat valorile date de Dumnezeu, pentru ca existenta noastra pe pamant sa fie una “fericita”.

Sa hotaram in aceasta zi a Patimilor Domnului Isus, sa traim pentru aproapele nostru, sa fim o lumina si sare pentru cei deznadajduiti, sa ne dezbracam de noi insine si sa traim pe acest pamant asa cum Isus a trait si ne-a invatat sa traim si noi.

Matei 16:24 Atunci Isus a zis ucenicilor Sai: "Daca voieste cineva sa vina dupa Mine, sa se lepede de sine, sa-si ia crucea si sa Ma urmeze.

 

2. Patimile au fost o pilda de caracter

Domnul Isus era in Ghetimani si au venit sa-l aresteze. Unul din ucenici (Petru) a scos sabia si a taiat urechea unuia din cei veniti sa-l aresteze pe Domnul. Domnul a spus : "Pune-ti sabia la locul ei; caci toti cei ce scot sabia de sabie vor pieri.Crezi ca n-as putea sa rog pe Tatal Meu, care Mi-ar pune indata la indemana mai mult de douasprezece legiuni de ingeri?"

Mai mult decat atat, Biblia relateaza ca Isus a pus mana peste urechea acelui om pe nume Malhu si l-a vindecat.

Acolo pe cruce, dupa rastignire, in agonie, Isus spune cuvintele urmatoare: "Tata, iarta-i, caci nu stiu ce fac!"

Astazi mai mult ca oricand se vehiculeaza gandul si idea :”De ce sa-mi faca una ca asta, mie, o sa ma razbun”. De multe ori pentru o nimica toata oamenii sunt gata sa se urasca ani de zile si sa aibe o atitudine ostila. Patimile Domnului sunt o pilda de caracter. In fata celor care-L batusera in cuie, a celor care-l huleau, El este gata sa-si deschida inima si sa-si dea pe fata caracterul Sau plin de dragoste si de bunatate. Isus vrea de la noi un astfel de caracter. Sa hotaram in aceasta zi sa urmarim ca in viata noastra sa se oglindeasca caracterul lui Isus, sa hotaram ca bunatatea, dragostea, iertarea sa ne caracterizeze viata si relatiile dintre noi. Firea pamanteasca si “fiara” din noi, ne dicteaza: injura inapoi, loveste inapoi, fa rau inapoi, insa Isus ramane o Pilda de traire sfanta. De cine ne vom lasa calauziti in continuare in viata? De pornirile noastre firesti si pacatoase sau de Isus, Modelul nostru de traire? Ramane sa alegem fiecare si sigur ca da, in functie de alegerile noastre asa va fi si inima noastra, o inima plina de iertare sau o inima plina de ura si dorinta de razbunare, o inima plina de ganduri rele sau o inima plina de bunatate.

“Dar Eu va spun: iubiti pe vrajmasii vostri, binecuvantati pe cei ce va blestema, faceti bine celor ce va urasc si rugati-va pentru cei ce va asupresc si va prigonesc, ca sa fiti fii ai Tatalui vostru care este in ceruri; caci El face sa rasara soarele Sau peste cei rai si peste cei buni si da ploaie peste cei drepti si peste cei nedrepti.” (Matei 5:44-45)

 

3. Patimile au fost o pilda de atitudine in suferinta

 

Lucruri minore ni se intampla astazi si parca se crapa pamantul sub noi. Traim intr-o lume disperata in fata suferintei, deznadajduita si debusolata. De la staruri de cinema si pana la oameni simpli, durerea si suferinta duce la tragedii, depresii si suicid in foarte multe cazuri.

Isus, prin Patimile Lui, a fost o Pilda de atitudine in suferinta. Despre Domnul Isus stim ca a fost “ca un miel pe care-l duci la macelarie si ca o oaie muta inaintea celor ce o tund: n-a deschis gura.” (Isaia 53:7)

Cum reactionez in fata suferintei, durerii, problemelor vietii? Am ca pilda pe Isus, sunt ca si El? Sau poate in fata suferintei cartesc si ridic pumnul catre Cer.

Oare suntem constienti ca Dumnezeu este in control si chiar prin  probleme si suferinte, El este cu noi si ne intareste?

Peste veacuri, Patimile Domnului sunt o Sursa de putere a omului inaintea suferintei si durerilor existente pe acest pamant. Omul care crede in Isus si ii este credincios in ascultare si aflat in suferinta, durere, nu este disperat, ci gaseste resurse in Isus, chiar si inaintea mortii.

Lumea trece astazi prin suferinta si disperare, mai mult ca in alte dati, totul parca merge spre un apogeu si te-as indemna cititorul meu sa-ti pui nadejdea in Isus, sa-ti legi viata de El si sa gasesti in El, resursa de a trece prin problemele vietii si chiar prin moarte, daca va veni si acea vreme.

 

4. Patimile lui Isus au fost unice si au avut ca scop Mantuirea mea si a ta

 

Multi astazi nu-L recunosc pe Isus ca si Mesia, adica ca si Trimisul lui Dumnezeu pentru salvarea omului. Atata de ingamfati au ajuns oamenii, incat nici nu recunosc ca sunt pacatosi, desi inima, gandurile si atitudinile lor ii contrazic. Traim vremuri in care oamenii isi vad neputinta si esuarea de-a trai in scopul dupa care au fost creati de Dumnezeu, insa sunt neputinciosi si atunci isi omoara constiinta cu diferite fantasme. Au ajuns pana acolo incat il neaga pe Dumnezeu, il ignora sau se autoinseala ca ar fi doar niste maimute evoluate.

Jertfa de la Golgota, Crucea Domnului Isus, Patimile Domnului, sunt o Jertfa Unica, care ne poate salva din starea noastra. Nu exista o alta Jertfa de PASTE ! Pentru evrei era o porunca de Paste, in fata mortii care urma sa treaca pe la usile tuturor oamenilor: Mielul Jertfit si Sangele Lui pe usciorii usii fiecaruia. Nu putea sa jertfeasca vecinul Mielul si sa-si unga usciorii usii si pentru casa vecinului, ci fiecare in parte trebuia s-o faca. Ce semnifica aceasta, O prefigurare a Fiului lui Dumnezeu, Isus Hristos, Mielul lui Dumnezeu, care S-a Jertfit pentru salvarea noastra din moartea spirituala si moartea vesnica. Nu putea altcineva s-o faca, doar Cel coborat din Cer, Cel fara pacat, adica Isus Omul si Fiul lui Dumnezeu.

Astazi unii vor sa-si ispaseasca pacatele si sa scape de fiara din ei, rastignindu-se pe ei insisi pe cruci sau canonindu-se, traind in asceza, crezand ca astfel dobandesc mantuirea. Fals, oamenii se inseala fiindca nu cunosc adevarul. Jertfa lor este cu cusur, ei sunt pacatosi si jertfa lor pentru pacatele lor, nu poate fi primita de Dumnezeu.

Doar Isus a fost si este fara pacat, de aceea doar Jertfa Lui era ( si este) cea capabila sa ne Mantuiasca, nu este o alta Cale sa scapam de blestemul pacatului, de “fiara” din noi, de imperfectiunea si nefericirea inimii noastre. Multi azi cauta fericirea in bani, o familie, un serviciu bun, o traire in patimi ectc, insa dupa ce pun mana si au, poseda toate acestea, se vad tot nefericiti si neputinciosi. De ce?

Deoarece problema pacatului, a nefericirii omului, a caracterului urat si denaturat din noi, isi are rezolvarea doar in Isus Hristos, in Patimile Lui. Vrei sa intelegi dragul meu frate si prieten ca Isus este totul? Ori il ai pe El si castigi totul, ori nu-L ai si pierzi totul!

Isus trebuie acceptat in viata noastra ca si autoritate, ca un Dumnezeu Viu, ca un Stapan si Dumnezeu de care trebuie sa ascultam si caruia trebuie sa ne daruim. Pe pamantul acesta suntem doar trecatori si daca Patimile Domnului Isus, nu sunt pentru noi o cercetare si o Sursa de iertare si viata, atunci am trait degeaba pe pamant si am fost nefericiti aici si vom fi si dincolo in dimensiunea lui Dumnezeu. Sufletele din noi si cugetele noastre, ne spun ca este o vesnicie care se apropie, ca noi suntem creati de Dumnezeu care ne iubeste si vrea sa fie Salvatorul, Mantuitorul nostru.

 

Omul acesta se infatiseaza inaintea voastra pe deplin sanatos in Numele lui Isus Hristos din Nazaret, pe care voi L-ati rastignit, dar pe care Dumnezeu L-a inviat din morti.El este "Piatra lepadata de voi, zidarii, care a ajuns sa fie pusa in capul unghiului."In nimeni altul nu este mantuire: caci nu este sub cer niciun alt Nume dat oamenilor in care trebuie sa fim mantuiti." (Faptele Apostolilor 4:10-12)

 

 

Un Paste Fericit tuturor

Simion Ioanas

Vinerea mare

"Este Vinerea Mare in lumea crestina si este mare, datorita lui Isus. "Domnul a fost rastignit Miercuri

un material bun pentru asa zisa Vinere mare

http://vodpod.com/watch/3377068-religia-tainica-a-babilonului-peste-vineri-si-sarbatoarea-de-primavara-trilulilu-audio-diverse?pod=
Adăugat în 26/04/2011 de Anabaptistul
Statistici
  • Vizualizări: 9388
  • Export PDF: 8
  • Comentarii: 1
Opțiuni