A existat Biserica inainte de Ziua Cincizecimii?
Autor: AUREL MUNTEANU  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de Anabaptistul in 25/01/2009
    12345678910 0/10 X
A existat Biserica inainte de Ziua Cincizecimii?

De Aurel Munteanu


In zilele noastre exista multa confuzie cu privire la ziua sau zilele cand a luat fiinta Biserica Nou Testamentala. Din cate cunosc, in randul crestinatatii am gasit trei mari categorii care sustin urmatoarele teorii:
a)Prima teorie sustine ca Biserica a fost fondata de Ioan Botezatorul
b)A doua teorie sustine ca Biserica a fost fondata de Domnul Isus Hristos
c)Atreia teorie sustine ca Biserica a fost fondata de Duhul Sfant in Ziua Cincizecimii
Cea de a treia teorie,este cea mai populara in crestinatatea declarata, de la noi din tara si anume ca Duhul Sfant a fondat Biserica in Ziua Cincizecimii.Se aduc multe argumente, in favoarea acestei pozitii ajungandu-se pana acolo incat sa se afirme, ca ucenicii si apostolii nu aveau putere si nici Duhul Sfant inainte de aceasta zi.
Daca nu exista putere, cum realizau secerisul la care au fost chemati?
Daca nu aveau Duhul Sfant ,Domnul chemase in lucrare niste oameni calauziti de dumnezeul veacului acestuia ,unii firesti , inca morti in greselile si pacatele lor (Ef. 2.1-3).Daca nu aveau Duhul nu erau nici nascuti din nou, nu aveau ochi sa vada, nici urechi sa auda .Nu puteau intelege si judeca lucrurile spirituale le – ar fi socotit drept nebunie(1Cor.2.14).
O alta pozitie spune ca ucenicii ar fi avut ‘ceva ‘ Duh Sfant dar era ceva gen Vechi Testamental adica Duhul Sfant venea peste iei pe anumite perioade apoi ii parasea(aici se aduce exemplu Samson). Pentru aceasta categorie de marturisitori asi ridica cateva intrebari :daca Duhul Sfant nu erai in ei (ii parasise la o rascruce de drum) cu a cui putere scoteau dracii ? Ce spui daca in ziua cand ucenicul trebuia botezat Duhul Sfant isi luase vacanta ? Cred ca toti sau aproape toti, marturisim ca daca nu esti nascut din nou si nu ai Duhul , botezul nu este valabil .Ne avand botez valid, nu poti face parte din membralitatea unei Biserici pentru ca botezul ,te integreaza in partasia celor la care ai fost adaugat si te numeri impreuna cu ei(F.A. 2.41. F.A. 4.4.). In astfel de situatii va spun fratilor, ca am avea mari probleme in a deosebi pe Petru de Iuda si am avea in ei mai mult intuneric si confuzie decat lumina.
Nu vreau sa fiu inteles gresit, lucrarea Duhului Sfant este de o importanta deosebita si intotdeauna in perfecta armonie cu cea a Fiului si a Tatalui.
Nicaieri in Biblie nu se afirma sau se face aluzie ca s-ar fi nascut, format, fondat sau zidit ceva in ziua Cincizecimii.
Biserica ce exista la sfarsitul Zilei Cincizecimii a existat inainte de aceasta. Aceasta se poate vedea in 21 de lucruri ce erau valabile pentru Biserica inainte de Cincizecime:

1. Credinciosii dinaintea Cincizecimii aveau Evanghelia – Mat. 4:23; 9:35; 11:5; etc.
2. Credinciosii dinaintea Cincizecimii au fost convertiti cu adevarat – Luca 1:15-17; 19:1-10; etc.
3. Au fost botezati dupa convertire – Mat. 3:6-8; Fapte 1:22
4. Il aveau pe Cristos ca si Cap – Mat. 23:8
5. Au fost instruiti in treburile Bisericii – Mat. 18:15-20
6. Intre ei erau oameni ordinati – Ioan 15:16; Luc. 10:1
7. Au avut trimiteri – prima: Mat. 10:1-5; ultima: Mat. 28:16-20
8. Au fost destul de organizati pentru nevoile lor (au avut casier) – Ioan 13:29
9. Aveau un program de misiune – Mat. 10:7 & 11:1
10. Aveau esentialurile vietii Bisericii – evanghelizare, prezenta lui Cristos, serviciu si inchinare – Mat. 4:19; 18:20
11. Au avut pastori calificati – Ioan 21:15-17
12. Au avut Cina Domnului – Mat. 26:26-30
13. Au avut Duhul Sfant – Ioan 20:22
14. Au avut putere divina sa faca lucrarea lui Cristos – Luca 9:1-2
15. Ei au cantat „in mijlocul adunarii” (ecclesia) – Evr. 2:12 & Mat. 26:30
16. Au avut adunari de rugaciune – Fapte 1:14
17. Au avut adunari generale – Fapte 1:15-26
18. Aveau registru membral – Mat. 10:2-4; Fapte 1:13-15
19. Au fost uniti in asa fel incat la ei se putea „adauga” – Fapte 2:1 & 41
20. Cristos a fost temelia lor, piatra din capul unghiului – Mat. 16:18, 1 Cor. 3:11, Ef. 2:20
21. Cristos a fost (pentru un timp) pastorul lor (Gr. „Poimen”) – Ef. 4:11; Ioan 10:14
remarca
conform 1 corinteni 12: 13, Biserica, Trupul lui Hristos a luat fiinta, ca o entitate distincta de orice alta grupare iudaica sau de orice alta natura, prin revarsarea Duhului la Rusalii si botezarea de un singur Duh intr-un singur trup...
Adăugat în 25/01/2009
Biserica
Noi am fost alesi inainte de intemeierea lumii pentru mantuire deaceea cred pe baza Sfintei Scripturi ce Biserica a existat inaintea lui Dumnezeu inainte de Rusalii,dar atunci a fost relevata, a primit Putere si a inceput lucrarea pentru indeplinirea menirii pentru care a fost conceputa. AMIN?
Adăugat în 26/01/2009
Biserica
Cred ca Biserica lucra cu destul de mare putere inainte de Cincizecime cand Capul ei era cu ea pe pamant.Cati dintre noi nu ne-am dori sa vedem macar o zi din acelea binecuvantate din belsug.In Ziua Cincizecimii au fost umpluti cu Duhul Sfant barbatii,(femeile nu avem nici o baza biblica ca ar fi vorbit vre-una in limbi ) au primit darul vorbirii si traducerii in si din alte limbi.Daruri care ajutau sa fie martori in raspandirea evangheliei si la alte popoare.Cred ca aceste daruri Duhul Sfant le-a dat doar barbatilor pt ca femeilor le este interzisa functia (darul)de evanghelist in ziua de azi -misionar.Proorocia ,semnele ,minunile,si toate celelalte daruri le aveau inainte de Cincizecime.Vedeti lista de daruri si de slujitoridin 1 Cor.12.28-30.Cat priveste alegerea si predestinarea inainte de vesnicii pt mantuire este adevarata Rom.8.28-30.Mai cred ca pana si numele si numarul acelora care trebuie sa faca parte din Mireasa este randuit inainte de vesnicii F.A.13.48.Toate printr-un act suveran dintr-un motiv stiut numai de EL !
Adăugat în 27/01/2009
Frate Stefan
Daca Biserica incepe la Cincizecime ,randuielile si lucrarea facuta de Domnul cu ea, trebuie atunci sa le luam din Vechiul Testament.Duhul Sfant aduce aminte lucrurile invatate de Hristos!Duhul proslaveste pe Fiul si lucrarea Lui.
Adăugat în 27/01/2009
Cor.12.13.
Nu există nici un singur verset care să spună că Duhul Sfânt a „format” biserica la Cincizecime. Dar notele lui Scofield spun de 15 ori că El a făcut acest lucru, bazându-şi falsa afirmaţie pe traducerea neclară din 1 Corinteni 12:13 –„am fost botezaţi de un singur Duh, ca să alcătuim un singur trup. . .” Observaţi: (1) Nici Pavel, nici corintenii nu erau la Ierusalim atunci; încă nu erau mântuiţi. A folosi traducerea neclară din 1 Corinteni 12:13 înseamnă a depinde de „un dinte stricat şi . . .un picior care şchiopătează” (Prov. 25:19). (2) Nici un alt verset nu susţine această traducere neclară a versetului 1 Corinteni 12:13. (3) Şapte versete clare spun căci Cristos a botezat credincioşii CU Duhul, Matei 3:11, Marcu 1:8; Luca 3:16; Ioan 1:33; Fapte 1:5; 2:33; 11:16. (4) Influenţa traducătorilor englezi a rămas până astăzi; ei au fost împotriva afundării în apă; ei au refuzat cu o sinceritate îndoielnică să traducă baptizo care întotdeauna a însemnat afundare. (5) Traducerea românească a prepoziţiei greceşti en este „în.” (6) Cuvântul „Duh” nu este cu majusculă în greceşte, iar contextul nu cere o majusculă. (7) În limba greacă citim: „într-un duh am fost afundaţi, într-un trup,” iar acel trup este clar identificat în versetele 24 şi 27 ca biserica-trup din Corint. (8) Pavel foloseşte fraza identică „într-un duh” în Filipeni 1:27, pentru acelaşi motiv, unitatea bisericii. (9) „Trupul” în 1 Corinteni 12:13 este sinonim cu „clădirea” ca metaforă a unei biserici; în fiecare caz, este necesară o unitate vizibilă şi un ansamblu de părţi. (10) O biserică trebuie să se adune pentru a fi un trup.
Un trup este întotdeauna local, vizibil şi real, la fel cum este şi o adunare. Sunt toţi împreună într-un singur loc în acelaşi timp.
Adăugat în 28/01/2009
A existat Biserica inainte de Ziua Cincizecimii?
Bisrica NT a luat fiinta in ziua invierii Domnului Isus ca dovada ca El este Hristosul lui Dumnezeu.El este temelia despre care vorbeste si Pavel precum si capul Bisericii.El este pirga celor adormiti intiiul nascut din noua zidire.ceilalti nastere dinnou prin El si in El si pentru El,botez,botez in Duhul Sfint, reumplere cu Duhul Sfinta, etc.
Biserica inainte de acceptarea jertfei de ispasire?Cred ca e cam fortata toeria.La cruce toti cei despre care se scrie in predica ca erau biserica sau lepadat de El iar asta inseamna ceva-pacat(mort fata de Dumnezeu).Era necesara acceptarea jertfei Mintuitorului care a trimis Duhul Sfint la rusalii pentru ucenicii nascuti dinnou in ziua invierii Domnului cind le-a adus "pace voua" si ...luati Duh Sfint..". Ulterior El le-a poruncit sa stea la Ierusalim pentru ca urma sa le trimita lor si...Fpa 2:39 apoi vor putea merge sa propovaduiasca Evanghelia nu inainte.
Fie-mi iertat slova omoara dar Duhul este cel ce da viata iar manifestarea Duhului in NT nu este identica cu cea din VT. In privinta predestinarii mentionate intr-un comentariu, fie-mi iertat nu exista predestinare, dicit " cine crede in Fiul are viata vesnica".In privinta botezului cu Duhul Sfint a femeilor mai trebuie citit NT si insusit "ad literam " nu rastalmacit.
Sunt multe de spus dar in scris este asa putina exprimarea Duhului.
Fiti binecuvintati de Domnul !
Adăugat în 27/02/2009
Statistici
  • Vizualizări: 3534
  • Export PDF: 6
  • Comentarii: 6
Opțiuni