Complimentele produc o schimbare
Autor: Olga Bucaciuc  |  Album: spre indrumare  |  Tematica: Experiente cu Dumnezeu
Resursa adaugata de OlgaBucaciuc in 25/11/2012
    12345678910 10/10 X
Media 10 din 1 vot

 

Complimentele produc o schimbare

Un cuvânt spus la vremea potrivită este ca nişte mere de aur  într-un coşuleţ de argint. – Proverbele 25:11

O  tânără soţie deprimată, pe nume Sandra, a intrat în biroul pastorului şi a început să depene o poveste lungă şi dureroasă despre soţul ei.

– Se poartă cu mine cu dispreţ, i-a explicat Sandra. Nimic din ceea ce fac nu îl mulţumeşte. În fiecare zi mi-e groază de clipa în care se întoarce acasă de la muncă!

Sandra era o femeie frumoasă, dar simţământul de respingere o transformase într-o femeie deznădăjduită, încordată şi rece. Cu cât se gândea mai mult la desconsiderarea din partea soţului ei, cu atât mai mult îi scădea motivaţia de a fi pe placul lui. Sandra intrase într-un cerc vicios. Pastorul s-a gândit să stea de vorbă cu soţul ei, Joe. Bărbatul acesta a fost uluit să afle că el era cauza depresiei soţiei lui. Ca mai toţi bărbaţii, nu-şi putea da seama cum reuşise soţia lui să-i descopere atitudinea.

Pastorul i-a făcut o sugestie practică:

– Gândeşte-te la 10 calităţi ale soţiei tale şi mulţumeşte-I lui Dumnezeu pentru ele. Mulţumeşte-I de două ori pe zi, o dată dimineaţa şi a doua oară când te întorci de la serviciu.

Fiindcă nu i s-a părut foarte greu, Joe a acceptat sfatul. El a început să-I mulţumească lui Dumnezeu pentru lucrurile care-i plăceau la Sandra. La scurt timp, ea a început să se transforme sub ochii lui: a devenit mai veselă, mai sigură pe ea şi mai afectuoasă. Joe a continuat să fie mulţumitor pentru calităţile ei, iar respectul ei de sine şi motivaţia ei au devenit tot mai puternice.

După un timp, pastorul l-a întrebat pe Joe dacă a memorat lista cu cele 10 calităţi. El i-a răspuns fericit:

– Nu numai că am memorat-o, dar descopăr în fiecare zi lucruri noi pentru care să fiu recunoscător!

Cuvintele pozitive generează acţiuni pozitive. Cuvintele negative generează acţiuni negative. Complimentele scot la iveală ceea ce e mai bun în noi, pe când spiritul de critică scoate la iveală ceea ce e mai rău în noi.

Înţeleptul spunea: „Neliniştea din inima omului îl doboară, dar o vorbă bună îl înveseleşte” (Prov. 12:25); „Ce bună este o vorbă spusă la vreme potrivită!” (Prov. 15:23).

Complimentele au o putere extraordinară de a schimba atmosfera din familie, din sala de clasă sau de la locul de muncă. Isus stăpânea arta complimentelor. Oamenii erau uimiţi de „cuvintele pline de har” care ieşeau din gura Sa (Luca 4:22). El i-a răspuns astfel unui cărturar: „Tu nu eşti departe de Împărăţia lui Dumnezeu.” El a încurajat o femeie prinsă în adulter prin următoarele cuvinte: „Unde sunt pârâşii tăi?” „Nici Eu nu te osândesc. Du-te şi să nu mai păcătuieşti.” Despre sutaş, Mântuitorul a spus: „Nici în Israel n-am găsit o credinţă aşa de mare.”

Pentru ce calităţi ale soţiei sau soţului tău eşti recunoscător(oare) astăzi? Pentru ce calităţi ale fiului sau fiicei tale eşti recunoscător(oare)? Pentru ce calităţi ale fratelui sau surorii tale eşti recunoscător(oare)? Pentru ce calităţi ale prietenilor, colegilor de şcoală sau de serviciu eşti recunoscător(oare)? Spune-le lucrul acesta. Nu te teme să le faci complimente celor din jurul tău. Observă ce schimbări se produc datorită complimentelor tale!

Extras din devoţional 2012 de Mark Finley.

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
Opțiuni