Nepretuita ocazie
Autor: Eugen Oniscu  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de EUGENIO in 15/06/2012
    12345678910 0/10 X

In urma cu aproximativ 2000 de ani a avut loc in Ierusalim o intimplare pe care Cartea Cartilor o mentioneaza. Sa patrundem in cadrul descris de scriitorii Evangheliilor ce au surprins si descris acea memorabila intilnire dintre doi oameni, atit de diferiti unul de altul. Este vorba de Isus din Nazaret si Pilat din Pont un guvernator roman deranjat la o ora nepotrivita pentru a da un verdict impotriva arestatului Isus. Considerat la vremea aceea un pericol pentru natiunea iudaica, un blasfemetor si un razvratit impotriva conducerii si stapanirii romane. ( Pentru mai multe informatii se poate citi in Evanghelia dupa Ioan capitolul 19.) Pilat imbracat in hainele guvernatorilor romani de pe scaunul sau priveste scena: preotii care nu vor sa intre in sala de judecata ca sa nu se intineze si sa poata minca pastele, insa acuzindu-l pe Isus ca pe un facator de rele. Ne aflam in ultima parte a vietii lui Isus pe acest pamint. Pilat a auzit despre Isus din Nazaret, lucrarea sa publica de 3 ani si jumatate iar prin mintea guvernatorului incepe sa se perindeze tot ceea ce stia despre omul din fata lui. Vindecari, fapte de iubire, invataturi divine de o profunzime cum niciodata nu s-au mai auzit in vastul imperiu roman.

 Pilat a fost omul care a trait in ritmul progresiv al timpului sau. Era un om cu mintea deschisa spre cultura , educatie, realizarilor in orice domeniu din imperiu. El cunostea faptul ca in mentalitatea romanilor omul care avea valoare era cel care cucerea cetati si tari supunind popoare stapanirii romane. In mentalitatea grecilor care erau considerati inteleptii timpului, omul carea avea valoare era cel care cunostea filozofie si era dotat cu inteligenta. Iar in mentalitatea iudaica omul carea avea valoare era cel care pazea Legea si toate ceremonialele si ritualele iudaice. Pilat analizeaza scena din fata lui, in mod special este interesat de Isus, un om neobisnuit cu o atitudine de umilinta si iubire,  iar in acelas timp maiestatea unui imparat strabate din omul din fata lui. Desi ranit, zdrobit, insa cu fata luminata de o lumina ce vine din interiorul Sau  si  i se oglindeste in orice privire. Privindu-L Pilat isi aduce aminte de invataturile Sale: ,, Sa-ti iubesti dusmanii, sa ierti, sa rabzi, sa te oferi pentru ai face pe altii fericiti, o imparatie a pacii si dreptatii ce trebuie sa inceapa din inima omului.”

Ceva nou a aparut pe scena lumii in cadrul imperiului roman. Invataturile sale sint mai profunde decit orice cugetare din filozofia greaca. Deasemenea sotia lui Pilat la vazut savarsind minuni inviind-o pe fica lui Iair, iar altii iau vorbit despre Isus din Nazaret. Stind in fata Lui,  Pilat are un gind pe care cu greu si-l poate inabusi, ar dori sa I se inchine, el intelege ca de fapt acesta este Mesia cel descris de profetii. O mentalitate inovatoare, revolutionara a patruns in imperiu iesind din poporul iudeu renumit pentru bigotism, rautate si fanatism religios. Pilat analizase multi iudei, oameni de rind, carturari, saduchei, farsei, preoti, era obisnuit cu interminabilele certuri intre  miscarile religioase, nimeni insa din toti acesti oameni nu avea curatenia de caracter a lui Isus din Nazaret. Nimic nu a influentat atit de mult viata lui Pilat ca intilnirea sa cu Isus. Urmeaza un dialog intre Pilat si Isus care este consemnat pe paginile Evangheliei dupa Ioan capitolul 19. La un moment dat Pilat pune o intrebare:  ,,Ce este adevarul?”

O intrebare care va primi un raspuns non verbal pentruca in fata guvernatorului se afla in carne si oase  adevarul asa cum ni se spune in Evanghelia dupa Ioan 14,6: ,,Eu sint calea adevarul si viata.” Parcurgeti acest emotionant pasaj biblic si il veti vedea pe Pilat cedind in fata presiunii multimii. Dupa ce Isus este dus la Irod si adus inapoi la Pilat, plin de singe si rani ca urmare a tratamentului inuman la care a fost supus, guvernatorul face teribila greseala de a desconsidera ocazia de aur din fata lui de al elibera pe Isus si a deveni un ucenic al noii imparatii mesianice. Pasionat mai mult  de rangul sau de guvernator, dand prioritate lucrurilor materiale decit imparatiei adevarului, nu este gresit ca cineva sa fie pasionat de lucruri materiale. Greseala este cind aceste lucruri primeaza in viata noastra. In Evanghelia dupa Matei 6,33 ni se spune:  ,,Cautati mai intii Imparatia lui Dumnezeu si neprihanirea Lui, si toate aceste lucruri vi se vor da pe deasupra.”

Pilat ia intors spatele lui Isus Hristos crezind ca astfel va cistiga, insa rapoartele istoriei ne spun ca si-a pierdut pozitia, averea, iar apoi s-a sinucis. Valorile pe care le-a crezut trainice sau naruit, dar daca ar fi ales pe Hristos cit de diferita ar fi  fost viata lui chiar pe acest pamint. Fara a mai lua in discutie  fericirea  de care ar fi avut parte pe noul pamint, pe care Isus il  va crea pentru cei mintuiti. In Evanghelia dupa Matei 27,22 sta scris:  ,,Dar ce sa fac cu Isus care se numeste Hristos?” Din intrebarea lui Pilat se desprinde convingerea lui ferma ca l-a descoperit pe adevaratul Mesia, insa el ramine doar in acest punct, nu face si urmatorul pas accepterea lui Hristos ca Domn si Mintuitor in viata sa.

Ceea ce cred ca impresioneaza cel mai mult din Biblie este iubirea lui Dumnezeu pentru om. O iubire ce sa intrupat si a devenit omul Isus din Nazaret. Desi era una cu Tatal din vesnicie, El a ales sa acopere  Divinitatea Sa cu natura umana, descoperindu-ne cum este Dumnezeu si care sint gindurile Sale pentru oameni. Daca nu am avea aceasta descoperire revelata prin Cartea Cartilor care ar fi viitorul nostru?

Dragostea lui Dumnezeu pentru omul pacatos este subiectul in fata caruia ma plec cu admiratie si uimire. Este prea profunda aceasta iubire pentru intelegerea mea limitata. Asa cum cineva spunea: ,,Mai mare si mai uimitoare ca capacitatea omului de a pacatui este capacitatea lui Dumnezeu de a ierta omul pacatos si al inconjura cu iubire rascumparatoare din pacat.” Deciteori nu ne intilnim si noi pe strazile vietii cu ocazii prin care putem cunoaste iubirea agape? Oare cit de mult simtim in astfel de momente iubirea divina atingindu-ne inimile? Providenta divina in mod tainic, neinteles de noi doreste sa ne conduca pentru a descoperi adevarul in toata gloria.

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 1293
  • Export PDF: 2
Opțiuni