Cine este El?
Autor: A. W. Tozer  |  Album: Sfetnicul  |  Tematica: Adevărul
Resursa adaugata de floridinmaracineni in 02/05/2012
    12345678910 10/10 X
Media 10 din 5 voturi
Cine este El?

   Acum, haideţi să ne punem întrebarea: Cine este Duhul Sfânt?

   Ce spune Biserica? - Ei bine, Biserica creştină istorică a spus că Duhul Sfânt este Dumnezeu. Unii dintre voi ar putea cita împreună cu mine Crezul de la Niceea care se încheie astfel: "Şi întru Duhul Sfânt, Domnul de viaţă Făcătorul, care purcede din Tatăl şi din Fiul şi Acela care împreună cu Tatăl şi Fiul este închinat şi slăvit..."  Asta a spus crezul în urmă cu aproape 1660 de ani. Apoi, mai este Crezul Atanasian şi m-am gândit că ar fi frumos să vă duc cu 1200 sau 1400 de ani în urmă şi să-i ascultăm pe părinţii noştri vorbind despre cine este Isus. Acest crez a luat fiinţă demult, când un om numit Arius s-a ridicat şi a spus că Isus a fost un om bun şi mare, dar nu era Dumnezeu. Un om pe nume Atanasiu a spus:

   - Nu! Biblia ne învaţă că Isus este Dumnezeu.

   A fost o mare controversă şi câţiva oameni au venit la Atanasiu şi i-au spus:

   - Toată lumea e împotriva ta!

   - Foarte bine, a răspuns Atanasiu, atunci eu sunt împotriva întregii lumi.

   Astfel au avut ei acea mare adunare, unde au meditat la subiectul acesta. Rezultatul ei a fost crezul Atanasian. Ştiţi, cei mai mulţi dintre noi suntem aşa de ocupaţi cu citirea romanelor religioase, încât nu mai putem pune mâna pe crezuri. Iată ce spune:

   "Există o Persoană a Tatălui, o Alta a Fiului şi o Alta a Duhului Sfânt, dar Dumnezeirea Tatălui, a Fiului şi a Duhului Sfânt nu este decât una. Slava este egală şi maiestatea co-eternă, aşa cum este Tatăl, aşa este Fiul, aşa este Duhul Sfânt.

   Tatăl este necreat, Fiul este necreat şi Duhul Sfânt este necreat. Tatăl este infinit, Fiul este infinit, şi Duhul Sfânt este infinit. Tatăl este etern, Fiul este etern, Duhul Sfânt este etern, cu toate acestea nu sunt trei eterni, ci un singur Etern. Aşadar, nu sunt trei necreaţi, şi nici trei infiniţi, ci un singur Necreat şi un singur Infinit.

   Tot astfel Tatăl este atotputernic. Fiul este atotputernic şi Duhul Sfânt este atotputernic. Însă nu sunt trei atotputernici, ci Unul singur. Tatăl este Dumnezeu, Fiul este Dumnezeu şi Duhul Sfânt este Dumnezeu, totuşi nu sunt trei dumnezei, ci un singur Dumnezeu. Tatăl este Domn, Fiul este Domn, Duhul Sfânt este Domn, totuşi nu există trei Domni, ci un singur Domn. Aşadar Tatăl este Dumnezeu şi Fiul este Dumnezeu, şi astfel Tatăl este Domn şi Fiul este Domn şi Duhul Sfânt este, de asemenea, toate aceste lucruri. Tatăl este făcut din nimic, necreat şi nenăscut, Fiul este numai al Tatălui, nefăcut şi necreat, iar Duhul Sfânt este al Tatălui şi al Fiului, nefăcut, nici creat, nici născut, ci doar purcede."

   Ah, fraţilor, nu ştiu ce vă provoacă aceasta vouă, însă pentru sufletul meu e ca o cină cu pui să aud şi să cunosc că acest lucru s-a transmis de-a lungul anilor şi că aceasta este ceea ce au crezut părinţii noştri.

   Cu siguranţă ştiţi că în trecut, când creştinii cunoşteau şi declarau acest fel de credinţă, unora li se smulgea limba, unora li se ardeau urechile, unora li se rupeau braţele, alţii îşi pierdeau vieţile - toate acestea pentru că ei susţineau că Isus este Domn, spre gloria lui Dumnezeu Tatăl.

   Aceşti sfinţi ai lui Dumnezeu de demult erau cărturari învăţaţi care cunoşteau adevărul, şi ei s-au dus acolo, au scris aceste lucruri şi ni le-au dat nouă pentru ca întreaga lume să le aibă de-a lungul veacurilor. Îi mulţumesc lui Dumnezeu pe genunchi pentru ei!

   Ce spune Scriptura? - Nu doar Biserica istorică spune că Duhul Sfânt este Dumnezeu, ci şi Scriptura declară că Duhul Sfânt este Dumnezeu.

   Aici ar trebui să vă spun un lucru: dacă Biserica ar spune ceva şi Scripturile nu ar spune la fel, eu aş respinge acel lucru. N-aş crede un arhanghel dacă ar veni la mine cu aripi mari cât douăsprezece picioare, strălucind ca o bombă atomică în momentul exploziei, dacă nu ar putea sîă-mi dea capitolul şi versetul. Vreau să ştiu că e acolo, în Carte. Eu nu sunt un tradiţionalist, şi când vine cineva la mine şi-mi spune "E o tradiţie!", eu îi răspund: "OK, e foarte drăguţ, chiar interesant dacă este adevărat, însă este oare adevărat? Dă-mi versetul şi capitolul."

   Acum vreau să ştiu: Aveau dreptate aceşti fraţi de demult, când au spus toate aceste lucruri despre Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt? Spuneau ei adevărul?

   Ei bine, Scripturile spun că El este Dumnezeu. Ele conferă Duhului Sfânt atributele care sunt ale lui Dumnezeu Tatăl şi ale Fiului. Spuneau ei adevărul? Ascultaţi ceea ce Scripturile au de spus!

   Scripturile spun că El este Dumnezeu. Ele conferă Duhului Sfânt atributele care sunt ale lui Dumnezeu Tatăl şi ale Fiului. Psalmul 139.7 spune: "Unde mă voi duce departe de Duhul Tău, şi unde voi fugi departe de Faţa Ta? " Aceasta este omniprezenţa, şi nici măcar diavolul nu este omniprezent. Numai Dumnezeu este omniprezent.

   În Iov 26.13, se spune despre El că are putere să creeze. Spune: "Duhul lui Dumnezeu m-a făcut, şi suflarea Celui Atotputernic îmi dă viaţă."  Aici vedem cum suflarea, oaspetele, duhul, spiritul Celui Atotputernic dă viaţă, aşadar aici se spune că Duhul Sfânt este Creator.

   El a dat porunci - "cum zice Duhul Sfânt" (Evrei 3.7) - şi numai Dumnezeu poate face asta. El este numit Domn în 2 Corinteni 3.17: "Căci Domnul este Duhul..." şi mai este formula de botez: "Te botez în numele Tatălui, al Fiului şi al Duhului Sfânt."

   În 2 Corinteni 13.14 este o benedicţie: "Harul Domnului Isus Hristos, şi dragostea lui Dumnezeu, şi împărtăşirea Sfântului Duh, să fie cu voi cu toţi!"

   Da, Duhul Sfânt este Dumnezeu şi cel mai important lucru este că Duhul Sfânt este prezent acum. Aici este prezentă o divinitate nevăzută. Nu vi-L pot aduce, vă pot spune doar că El este aici. Vă pot spune că este prezentă în mijlocul nostru o personalitate care simte, care cunoaşte.

   El ştie cum reacţionezi tu la adevărul cu privire la Fiinţa Sa, la personalitatea Sa şi la prezenţa Sa. Ştie ce gândeşti acum. Isus a spus: "Şi eu voi ruga pe Tatăl. şi El vă va da un alt Mângâietor, care să rămână cu voi în veac" (Ioan 14.16). Aşadar El este aici, în mijlocul nostru. Este nedivizibil de Tatăl şi de Fiul, este în întregime Dumnezeu, exercită toate drepturile de Dumnezeu şi merită toată închinarea, dragostea şi ascultarea. Iată cine este Duhul Sfânt!

El,Duhul Sfint, este a a treia parte din dumnezeire.Este LUMINA,PUTEREA,SLAVA,AUTORITATEA TATALUI CERESC relevata in DOMNUL ISUA CHRISTOS.Este DRAGOSTEA daruita de Domnul noua in Golgota,este respiratia Tatalui Ceresc care ne-a dat-o si noua ,c sa fim una cu El.Da! Duhul Sfint este Dumnezeu,Viu,puternic si autoritate cereasca si in cer si pe pamint.El traieste in sufletele indragostite de cer si de Mintuitor.Ne-a fost dat ca far sfint sa ne calauzeasca pe pamint pentru a ne conserva pentru ceruri ,este aDUMNEZEU Adevarat din Tatal si Isus Christos,este umplerea sfinta a Trinitatii.Este Nadejdea vietii noastre pentru viata viitoare,este mingaierea noastra,este aparatorul si judecatorul nostru,El este floarea fainii si mierea din stinca,este sarea Cuvintului,si dulcele-n amar,El este Liantul prin care suntem legati de cer si Domnul,Caci prin El aprtinem de dumnezeire .El este respiratia rugaciunilor noastre,oxigen ceresc.Fi slavit Duhule Sfint impreuna cu Tatal si Isus Mintuitorul.Domnul Puterii sa te insoteasca vesnic!
Adăugat în 02/05/2012 de sanda_tulics
Fiţi binecuvântată sora Sanda pentru această minunată completare!
Adăugat în 02/05/2012 de floridinmaracineni
totdeauna m-am întrebat la începutul credinţei mele, cine este Duhul Sfânt, apoi treptat, treptat, Domnul mi-a făcut cunoscut, cine este şi ce face Domnul Duhul Sfânt. Atunci am înţeles că eu trebuie să-L văd şi să-L primesc în inima mea ca Domn pentru că El este duhul lui Dumnezeu, dar este Dumnezeu, iar eu dacă vreau să cresc spiritual trebuie să mă las condusă de Duhul Sfânt, trebuie să-L chem să-mi vină în ajutor, că El nu intervine până nu strig la El, că El stă lângă mine în fiecare zi şi este întristat dacă nu-L chem, am înţeles ce-nseamnă a mijloci ,,prin suspine negrăite". Nu vreu să-L întristez pe Duhul Sfânt de-aceea Îl chem în fiecare zi în inima mea şi-I spun ,, vino Domne Duhule Sfânt în inima mea, pune cuvintele Tale pe limba mea şi buzele mele să laude şi să preamărească pe Dumnezeu Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt". Adevărat scrie în acest articol- El este aici în mijlocul nostru şi aşteaptă în tăcere chemarea mea, a ta şi a tuturor.
Fii binecuvântată sora Florica, tu, care dai un exemplu de perseverenţă în lucrare şi totdeauna îţi faci timp pentru a posta, pentru a împărţi cu noi atâte lucruri, bune şi de folos tuturor.
Domnul să te ajute în lucrare şi Duhul Sfânt să te călăuzească în tot ce este bun şi drept.
Multă pace.
Adăugat în 04/05/2012 de 1954adina.9mai
Amin. Foarte clar și adevărat! Fiți binecuvântată!
Adăugat în 04/05/2012 de Ioanhapca
Fii binecuvântată sora Adinuţa, mulţumesc de parcrgerea textelor postate, mulţumesc de marturiile împărtăşite, de fiecare încurajare.
Fiţi binecuvântat, frate Ionică, mulţumesc de susţinere.
Adăugat în 11/06/2014 de floridinmaracineni
Statistici
  • Vizualizări: 1629
  • Export PDF: 11
  • Comentarii: 5
  • Gramatical corect
  • Cu diacritice
  • Conținut complet
Opțiuni