Adevăruri biblice în simbolistica măgarului și a măgărușului
Autor: Nelu Pribac  |  Album: eseu  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de fampribac in 06/04/2017
    12345678910 10/10 X
Media 10 din 1 vot

Adevăruri biblice în simbolistica măgarului și a măgărușului

         Orice adevăr conceptual dintr-un cuvânt sau idee poate fi folosit pe mai multe planuri și în mai multe situații. Avem cuvântul ,,apă”, care este folosit în trei stări : solidă, lichidă, gazoasă, cu întrebuințări diferite pentru fiecare stare, și exemplele pot continua.

Să luăm trei pasaje biblice care întrebuințează expresiile: măgar, măgăriță, măgăruș:

I. Zah. 9.9 :  „Saltă de veselie, fiica Sionului! Strigă de bucurie, fiica Ierusalimului! Iată că Impăratul tău vine la tine; El este neprihănit si biruitor, smerit si călare pe un măgar, pe un mânz, pe mânzul unei măgărițe.”

II. Matei 21 1:7 :  „ Când s-au apropiat de Ierusalim și au ajuns la Betfaghe, înspre Muntele Maslinilor, Isus a trimis doi ucenici.

2. și le-a zis: "Duceți-vă în satul dinaintea voastră: în el veți găsi îndată o măgăriță  legată  și un măgăruș  împreună cu ea; dezlegați-i și aduceți-i la Mine.

3. Dacă vă va zice cineva ceva, să spuneți că Domnul are trebuință de ei. Și îndată îi va trimite."

4. Dar toate aceste lucruri s-au întâmplat ca să se împlinească ce fusese vestit prin prorocul care zice:

5. "Spuneți fiicei Sionului: "Iată, Împăratul tău vine la tine, blând și călare pe un măgar, pe un măgaruș, mânzul unei măgărițe."

6. Ucenicii s-au dus și au facut cum le poruncise Isus.

7. Au adus măgărița și măgărușul, și-au pus hainele peste ei, și El a șezut deasupra.

Aceste pasaje reprezintă aceeași  situație: ,, Intrarea Domnului Isus în Ierusalim ca Împărat al Păcii.”

III. Gen.49.10,11 : Toiagul de domnie nu se va depărta din Iuda, nici toiagul de cârmuire dintre picioarele lui, până  va veni Silo, și de El vor asculta popoarele.

El își leagă măgarul de viță și, de cel mai bun butuc de viță, mânzul măgăriței lui;”  Acest pasaj  ne  prezintă pe Mesia în relație cu  simbolistica măgarului și a măgărușului.

         În 1Cor.9 9-14,  apostolul Pavel prezintă în mod simbolic  boii ( animale de lucru), care reprezintă pe propovăduitorii Evangheliei. La fel în pasajul din Gen.49, nu este vorba de măgar și măgăruș, ci de ceea ce reprezintă aceste animale.

Să definim termenii  din Gen. 49.11, cu care lucrăm:

- Vița, reprezintă pe Domnul Hristos. Ioan.15.1,5

- Butucul Viței reprezintă pe Tatăl. Ioan.14.10

- Măgarul, purtătorul de poveri și lucrări, reprezintă pe cei ce fac slujbele Fiului, lucrările Tatălui, înzestrați de Duhul Sfânt cu daruri pentru aceste lucrări, în Trupul Hristic. 1Cor.12.4-11

- Măgărușul, este puiul măgăriței. În textul din Marcu 11:2 găsim că pe acel măgăruș nu a încălecat încă nici un om. El reprezintă slujitorii tineri a Lui Hristos pe care nu a încălecat  păcatul și nici vreo denominațiune religioasă. (1Ioan.2.13,14). Chiar dacă din punct de vedere instituțional fac  parte dintr-o religie creștină, ei au ,,Un sigur Domn, o singură credință și un singur botez. (Ef.4.5).  Ei sunt cei ce  Îl poartă pe Domnul Hristos în lumea aceasta spre Ierusalimul ceresc. (Gal.4.26; Ap.21.2)

            Numai cei ce poartă poverile Domnului în slujirea Lui, în lucrările pe care Tatăl li le-a încredințat și sunt înzestrați de Duhul Sfânt cu daruri pentru a face aceste lucrări, numai aceștia sunt legați de Mesia, de Domnul Isus ( la fel ca măgărul de Viță și măgărușul de Butucul Viței) Gen. 49:11. Pe aceștia nimic nu-i va despărți de dragostea Lui Dumnezeu care este în Isus Hristos Domnul nostru.(Rom.8.36-39) 

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 3957
Opțiuni
Ioan 20:15 „Femeie”, i-a zis Isus, „de ce plângi? Pe cine cauţi?” Ea a crezut că este grădinarul şi I-a zis: „Domnule, dacă L-ai luat, spune-mi unde L-ai pus şi mă voi duce să-L iau.”