Cauzele stresului
Autor: NovusVia  |  Album: Eseuri  |  Tematica: Meditatii
Resursa adaugata de NovusVia in 22/03/2014
    12345678910 0/10 X
Cauzele stresului

Cauzele care produc stresul sunt multe şi diferite – de la cele fizice (cum ar fi teama de pericol) la cele emoţionale (precum îngrijorarea legată de familie sau de locul de muncă). Pentru a putea găsi căile de diminuare a nivelului de stres, primul pas pe care trebuie să-l facem  este identificarea cauzelor care  ne produc stres. Unele dintre cele mai des întâlnite sunt:

Stresul de supravieţuire – cel de tip “luptă sau fugi”. Este un răspuns obişnuit în caz de pericol, atât în cazul oamenilor cât şi al animalelor. Când îţi este teamă că ceva sau cineva îţi va face un rău, corpul tău răspunde în mod natural cu un surplus de energie, pentru ca să poţi să supravieţuieşti situaţiei periculoase sau să fugi din calea pericolului.

Stresul intern – reprezentat în mod special de îngrijorare. Te-ai surpins vreodată îngrijorându-te de lucruri sau situaţii asupra cărora nu poţi face nimic sau îngrijorându-te fără nici un motiv? Stresul intern este poate cel mai important tip stres, pe care trebuie să-l înţelegem şi asupra căruia trebuie să învăţăm să intervenim. Pentru că este un stres pe care ni-l generăm singuri atunci când suntem îngrijoraţi de lucruri pe care nu le putem controla sau când ne punem singuri în situaţii care ştim că ne vor produce stres. Unii oameni au devenit dependenţi de un mod de viaţă grăbit, tensionat, un mod de viaţă rezultat în urma faptului că au fost foarte multă vreme sub stres. Ei chiar ajung să caute situaţiile stresante şi se stresează chiar şi atunci când nu este cazul.

Stresul ambiental – acesta este un răspuns la lucrurile din jurul nostru care ne pot produce stres, precum ar fi zgomotul, îmbulzeala şi presiunea de la locul de muncă sau din familie. Pentru a diminua nivelul de stres declanşat de astfel de factori externi, trebuie mai întâi să-i identificăm şi apoi să învăţăm cum anume  să le facem faţă.

Oboseala şi epuizarea – un tip de stres care s-a acumult timp îndelungat şi pentru care corpul nostru poate să plătească din greu. Poate fi provocat de prea multă muncă la servici, şcoală sau acasă. Poate fi produs şi din lipsa cunoaşterii modului în care timpul poate fi mai bine gestionat, incluzând momente de relaxare şi odihnă. Poate fi una  dintre formele de stres cel mai greu de evitat, deoarece mulţi oameni simt că nu pot controla timpul.

Care sunt formele de stres cu care tu te confrunţi?

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 1362
  • Gramatical corect
  • Cu diacritice
  • Conținut complet
Opțiuni