Rugăciune
Autor: Thomas A. Kempis  |  Album: Urmând pe Cristos (Imitatio Christi)  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de floridinmaracineni in 11/06/2017
    12345678910 10/10 X
Media 10 din 2 voturi

 Slobozenia duhului se câştigă mai mult prin rugăciune decât prin citire

   Doamne, numai omul desăvârşit poate să-şi ţină întotdeuna privirile îndreptate spre lucruri cereşti şi, în mijlocul grijilor, să trăiască oarecum fară grijă, şi aceasta nu din trândăvie sau nesimţire, ci pentru că are inima dezlegată de oameni.

   Cu lacrimi, Te rog, Dumnezeul meu cel prea bun, să mă păzeşti de grijile vieţii acesteia, ca să nu mă încurc cu ele. Păzeşte-mă de multele trebuinţe ale trupului ca să nu ajung robul plăcerilor, păzeşte-mă de orice piedică a sufletului, ca să nu cumva, apăsat de necazuri, să cad sub greutatea lor. Nu vorbesc de acele lucruri după care aleargă deşertăciunea omenească cu atâta nesaţ, ci de acea stricăciune care a intrat în lume prin păcat şi apasă ca un blestem asupra fiilor lui Adam, si nu mă mai lasă să mă ridic, când voiesc, la slobozenia duhului.

   O, Dumnezeul meu, schimbă-mi în amărăciune orice mângâiere a cărnii, care, prin farmecul unei plăceri trecătoare, mă trage de la dragostea de bunurile netrecătoare. Să nu fiu biruit, Dumnezeul meu, să nu fiu biruit de carne şi de sânge, să nu fiu înşelat de lume şi de slava ei, să nu fiu înşelat şi amăgit de Diavolul si de vicleniile lui. Dă-mi putere să mă împotrivesc ispitelor, dă-mi răbdare să îndur necazurile cu statornicie şi să stăruiesc până la sfârşit. În locul mângâierilor lumeşti dă-mi plăcuta ungere a Duhului Tău, şi în locul iubirii lucrurilor firii pământeşti, umple-mi inima cu dragoste fierbinte pentru Tine.

   Mâncarea, băutura, îmbrăcămintea şi toate celelalte lucruri necesare pentru întreţinerea trupului sunt o greutate pentru cei plini de râvnă cu duhul, care vor să trăiască numai pentru cele veşnice. Invaţă-mă să folosesc cu cumpătare lucrurile necesare părţii acesteia muritoare şi să-mi înfrânez pofta de a le căuta şi de a le preţui mai mult decât se cuvine. A le lepăda pe toate nu se poate,  pentru că trupul acesta cere să fie îngrijit. A alerga însă după lucrurile de prisos, care slujesc numai spre dezmierdarea trupului, aceasta nu e voia Ta, deoarece carnea s-ar ridica împotriva duhului.

   Mâna Ta, Doamne, să mă conducă şi în această privinţă, ca nu cumva să trec peste dreapta măsura.



O complexă rugăciune, plină de sinceritate din care străbate dorința inimii dar și a intelctului sa se păzească de pofta după materie ce distruge dorința de sfințenie .
Curată hrană, mulțumesc.
Adăugat în 11/06/2017 de sanda_tulics
„O, Dumnezeul meu, schimbă-mi în amărăciune orice mângâiere a cărnii, care, prin farmecul unei plăceri trecătoare, mă trage de la dragostea de bunurile netrecătoare.” Ce lecție înțeleaptă! Așa trebuie să arate rugăciunea noastră care de cele mai multe ori arată egoist deși nu este un set de cereri egoiste este totuși un mod egoist de abordare a intereselor și perspectivei, mai ales în ceia ce privește sinele, sau firea noastră și ne rugăm firesc nu duhovnicește.
Adăugat în 15/06/2017 de Ioanhapca
Statistici
  • Vizualizări: 1246
  • Export PDF: 2
  • Comentarii: 2
  • Gramatical corect
  • Cu diacritice
  • Conținut complet
Opțiuni