„Voi turna din Duhul Meu”... dar peste cine?
Autor: Adrian Timișag  |  Album: Studiu  |  Tematica: Duhul Sfânt
Resursa adaugata de adriantimisag in 23/12/2016
    12345678910 10/10 X
Media 10 din 1 vot
Cei mai mulți știu că lucrarea Duhului Sfânt, a început la Rusalii. Însă o asemenea „gândire” nu este conform cu realitatea. Din Genesa și până în Apocalipsa, ni se vorbește despre modul cum Duhul Sfânt, s-a implicat în viața oamenilor... În Gen. 1/2 citim: că Duhul Sfânt se mișca pe deasupra apelor. Ca și în cazul porumbelului eliberat de Noe din corabie, Duhul Sfânt era în căutarea unui loc de „poposire”.

Din moment ce a fost creeat omul după „chipul și asemănarea” lui Dumnezeu, cu siguranță că omul s-a umplut de prezența Duhului Sfânt. Dar, a intervenit păcatul- Duhul Sfânt l-a părăsit, iar omul a recunoscut: „am văzut că sunt gol”.

Pe parcursul timpului însă, Dumnezeu a dat Duhul Sfânt unor oameni credincioși, care au fost chemați la o „lucrare” deosebită pentru a-L folosi în acest scop.

Exemple din Vechiul Testament:
- Duhul Domnului a venit peste Otniel (jud 3/10 ) -a venit peste Iefta (jud 11/29)
- a venit peste Samson (jud 15/14)
- David s-a rugat: 'nu lua de la mine Duhul Tău cel Sfânt' (Ps 51/19)
- „Le-ai dat Duhul Tău cel bun ca să-i faci înțelepți. (Neemia)

Exemple din Noul Testament (înainte de Rusalii):
- Duhul Sfânt era peste Simon (Luca 2/25)
- Zaharia s-a umplut de Duhul Sfânt (Luca 1/67)
- Ucenicii aveau Duhul Sfânt înainte de Rusalii (Matei 10/1, Ioan 20/22)
- Ioan Botezătorul era plin de Duhul Sfânt încă din pântecele mamei lui. (Luca 1/15)

Foarte important: Duhul Sfânt, a existat în viața credincioșilor și până la Rusalii și a colaborat cu oamenii de-a lungul tuturor timpurilor chiar dacă nu exista vorbirea în alte limbi... Încă de pe vremea proorocului Ioel, s-a profețit că în „vremurile de pe urmă” va avea loc o revărsare deplină a Duhului Sfânt. În profețiile Vechiului Testament, Duhul Sfânt, este asemănat cu o „ploaie târzie” dar nu oricum: ci din moment ce apare termenul „TURNA”
înseamnă că-i vorba de o ploaie „torențială”.

Dar întrebarea din titlu este foarte importantă: Peste cine va turna? Cine sunt beneficiarii? Să citim cu atenție: Vers. 17 din Fapte 2 - ORICE FĂPTURĂ - fără excepție...
- vers. 18 spune: Da, chiar și peste robii Mei - adică peste credincioși, voi turna...

Însă, după gândirea noastă, nu sună bine... Nu era corect să se fi scris: Întâi dau la robii credincioși și apoi... mai dau și la orice făptură? Dar regula este clară: ORICE FĂPTURĂ.

Foarte important: Ținta sau prioritatea nr. 1 este LUMEA și... apoi credincioșii. Dar au oamenii necredincioși Duhul Sfânt, dacă este turnat și peste ei? NU... . De ce? ... Deoarece citim că „lumea” nu-l poate primi... Dar din ce cauză? Datorită faptului că inima lor este „închisă”- și oricât ai turna într-un vas închis, nu intră nimic... Dar dacă și-ar deschide inima și L-ar accepta, Duhul Sfânt ar intra, Dumnezeu S-ar bucura, iar oamenii ar avea de câștigat... Însă oamenii Îl refuză, Îl resping, iar Ștefan le-a spus evreilor: Voi totdeauna vă împotriviți Duhului Sfânt... (Fapte 7/51)

Dar care este scopul Duhului Sfânt în relația cu lumea?

Ioan 16/8... „și când va veni Duhul Sfânt va dovedi lumea vinovată în ce privește păcatul”... În aceste condiții, Biserica se înmulțește cu ajutorul Duhului Sfânt. (Fapte 9/31b)

Cum lucrează El? - Apelând la voința omului (Apoc. 3/2o)... Eu, Duhul Sfânt, stau la ușa (inimii) și bat, dacă aude cineva... și „deschide”(vasul inimii) EL promite că va intra...

NU eu sau tu, trebuie să umbli 2-3-5 ani după Duhul Sfânt ci el umblă după noi... De ce? Deoarece, El ne vrea cu gelozie pentru Sine (Iacov 4/5b) Însă El nu intră în mod abuziv, apelează la voința omului să deschidă.

Exemplu: ”mântuirea” umbla pe străzile localităților din Israel, dar nu intra abuziv în nici o casă. Zacheu a deschis „ușa” iar Domnul Isus a zis: „Astăzi mântuirea a intrat în casa ta”. Întrebarea la care trebuie să răspundem este următoarea: Dacă omul lumesc acceptă și deschide, ce se întâmplă, se umple cu Duhul Sfânt? Nu. „O casă veche, întunecată și nerenovată” nu poate fi locuită, așa că începe lucrarea Mângâitorului (Ioan cap. 16) Cu ce începe această lucrare?

Romani 9/1 Cugetul meu luminat de Duhul Sfânt -se aprinde lumina, înseamnă că se poate face „curățenie”
1 Cor. 5/7 - „măturați aluatul cel vechi ca să fiți o plămădeală nouă”.

De reținut: Duhul Sfânt vine în viața omului, întotdeauna însoțit de Cuvântul lui Dumnezeu (Efeseni 6/17b). Cuvântul este unealta de lucru a Duhului Sfânt. Respingând Cuvântul - respingem pe Duhul Sfânt. Cuvântul te învață cum să faci „curățenie”: „Voi sunteți curați din pricina Cuvântului” (Ioan 15/3) „Casa începe să se înnoiască treptat sub lucrarea Duhului Sfânt” pe care Pavel o numește în Tit 3/5 ÎNNOIREA FĂCUTĂ DE DUHUL SFÂNT. Dacă procesul de înnoire este dus cu bine până la capăt cu voința omului „casa renovată”, va arăta ca și nouă și vor fi toate condițiile ca Duhul Sfânt să Se așeze și să locuiască în ea pe deplin.

Ferice de cei cu inima curată!

Romani 8/9 „voi sunteți duhovnicești dacă Duhul Sfânt locuiește în adevăr în voi”

Ai parcurs acest itinerar? Dacă da, atunci fii sigur de mântuire cu condiția să o duci până la capăt... ( Filip. 2/12)

(Sursa: 100% biblia!)
Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 3221
  • Gramatical corect
  • Cu diacritice
  • Conținut complet
Opțiuni