Albert Schweitzer-crestin laureat al premiului Nobel pentru pace
Autor: Laura Daniela Marinau  |  Album: Despre îngeri  |  Tematica: Misionari
Resursa adaugata de loredanam in 14/08/2015
    12345678910 10/10 X
Media 10 din 2 voturi
Albert Schweitzer-crestin laureat al premiului Nobel pentru pace

Albert Schweitzer s-a nascut la 14 ianuarie 1875 in Kaysersberg, Alsacia, pe atunci in Imperiul prusac(dupa primul razboi mondial in Franta). Era fiu si nepot de ministri.

A copilarit la Gunsbach si a studiat pianul si orga. A invatat in orasul francez Mulhouse (Mülhausen), obtinand aici diploma Abitur (echivalentul bacalaureatului), in 1893. Fiind un organist apreciat, a scris si o biografie a lui Bach, in franceza si in germana.Dupa stagiul militar a studiat filozofia si teologia la Universitatea din Strasbourg. A fost preot pentru un an la biserica St. Nicholas din Strasbourg, apoi profesor la colegiul teologic St. Thomas din Strasbourg.In 1906 a publicat lucrarea Geschichte der Leben-Jesu-Forschung, care i-a adus renumele de savant teolog. Din pacate, teologia lui era liberala, punand sub semnul intrebarii aproape toate minunile din Biblie. Desi confuz in doctrina, a fost curat si maret in fapte, dupa cum urmeaza. Si-a propus sa plece ca misionar in Africa, si pentru aceasta in anul 1905 a inceput sa studieze medicina la Universitatea din Strasbourg. In 1912 s-a casatorit cu medicul anestezist Helene Bresslau. Avea 37 de ani si ea o varsta apropiata, iar uniunea lor a fost intelectuala, sufleteasca, spirituala, in primul rand.

Albert Schweitzer a obtinut diploma de medic in 1913 si in 1917 a fondat propriul spital la Lambarene, in Africa Ecuatoriala franceza. A fost luat prizonier de razboi si a fost trimis pentru 6 ani in Europa. In aceasta perioada a predicat in biserica, a sustinut prelegeri, concerte, cursuri de medicina, a scris lucrarile On the Edge of the Primeval Forest, The Decay and Restoration of Civilization, Civilization and Ethics, Christianity and the Religions of the World.

A revenit in Africa, la Lambarene in 1924 si a extins spitalul infiintat in 1917. Aici a fost medic si chirurg pastor, intendent de cladiri, a scris carti stiintifice, a comentat istoria contemporana, si-a continuat preocuparile muzicale. A avut o fiica, Rhena Schweitzer, la aproape 40 de ani. S-a intors la munca din Africa pe care-a mai parasit-o temporar, doar in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Si-a petrecut aproape 40 de ani in Africa, fiind medic-misionar.

A primit doctorate onorifice de la mai multe universitati europene, i s-a decernat Premiul Goethe la Frankfurt (in 1928). In 1952 i se decerna Premiul Nobel pentru Pace si cu cei 33 000 de dolari primiti a inceput sa construiasca spitalul pentru leprosi din Lambarene. A murit la varsta de 90 de ani in Lambarene, Republica Gabon.

E renumit ca una dintre cele mai complexe si impresionante personalităţi ale secolului XX.

Albert Schweitzer a fost numit cel mai mare crestin al vremii sale. Si-a bazat filosofia personala pe ideea "respectului pentru viata", a servit omenirea prin gandire si actiune.

El se simtea vinovat ca e atat de fericit, cand in lume exista atata suferinta si boala. Asa ca intre 30-38 ani a absolvit si Medicina si a plecat ca medic in Africa, sa ingrijeasca gratuit pe cei mai putin norocosi...chiar si pe leprosi. S-a daruit celor bolnavi pentru ca era prea fericit pentru un singur om si simtea aceasta povara a responsabilitatii pentru binele altora. Cand a murit, la 90 de ani, peste un milion de africani au fost la inmormantarea lui: ii spuneau Doctorul..

exemplară lepădare și dăruire de sine!
Adăugat în 24/10/2015 de Ioanhapca
Statistici
  • Vizualizări: 2960
  • Export PDF: 4
  • Comentarii: 1
  • Gramatical 1
  • loredanam  Corect gramatical

    Gramatical 1 0
  • Cu diacritice
  • Conținut 1
  • loredanam  Are album

    Conținut 1 0
Opțiuni